Fresh Corner

Sieť predajní Fresh Corner sa ďalej rozrastá.

Už na viac ako 190 servisných staniciach Slovnaft po celom Slovensku nájdete Fresh Corner a môžete si tak pochutnať na kávových špecialitách, čerstvo pripravených bagetách a hot dogoch ako aj širokej ponuke občerstvenia. Kvalitná káva, hot dogy s vysokým podielom mäsa a chrumkavé pečivo potešia všetkých ľudí na cestách. Aj v najbližšom období budeme pokračovať v otváraní ďalších Fresh Corner prevádzok po celom Slovensku.

Povzbuďte sa kávou a zdriemnite si – nebudete ľutovať!

"Večer kávu nepi, lebo nebudeš spať!" Každému, kto pije kávu, je táto veta povedomá. Verte alebo nie, podľa nových štúdií môže káva výrazne zlepšiť krátky spánok, po ktorom sa prebudíte s väčšou dávkou energie. Ako je to možné?

Poznáte ten pocit, keď sa vám od únavy zatvárajú oči, a keď sa zobudíte, zrazu neviete, kde ste a aký je rok? Je to preto, lebo váš spánok bol príliš dlhý. Náš spánok sa skladá z niekoľkých cyklov ľahkého a hlbokého spánku. Je to dôsledok veľmi komplexnej práce našich hormónov, ktorá závisí od množstva faktorov – od úrovne stresu až po naše pracovné plány. Spánkoví experti zistili, že 15 až 20-minútový spánok je ideálny pre ľudí, ktorí by chceli mať krátku, ale povzbudzujúcu dávku oddychu a radi by sa z nej rýchlo zotavili. Je tu ale ešte jedna vec. Podľa nedávnych štúdií, ak vypijeme kávu pred povzbudzujúcim krátkym spánkom, jej účinok sa tým znásobí.

Káva pred spánkom
Kofeínu obsiahnutému v káve trvá približne 20 minút, kým prenikne do krvného obehu a dosiahne želaný efekt. To je presne dĺžka správneho povzbudzujúceho krátkeho spánku. Teória kávy pred krátkym spánkom je založená na tom, že kofeín začína byť účinný práve vtedy, keď by mal náš mozog vstúpiť do štádia hlbokého spánku, takže ak budeme vtedy bdieť, káva bude mať maximálnu účinnosť. Výsledok: odpočinutý mozog plný energie!

Nastavte si pravidlá
Samozrejme, teória musí byť preukázaná a našťastie sa táto téma široko skúma. Vedci už skúšali testovať kávu pred krátkym spánkom s mnohými metódami a výsledky hovoria samy za seba. Ľuďom, ktorí si dali kávu pred krátkym spánkom, sa v porovnaní s ľuďmi, ktorí mali len krátky spánok, darilo výrazne lepšie na simulátore jazdy a urobili lepšie aj pamäťové a kognitívne testy. Samozrejme, aby ste dosiahli najlepšiu pospánkovú bdelosť, musíte si nastaviť niektoré základné pravidlá. Pokúste sa vypiť kávu čo najrýchlejšie pred spaním a nastavte si budík na 20 minút. Dlhší spánok bude mať za následok hlbší spánok, a to znamená horšie a dlhšie zotavovanie sa.

Vyskúšajte to na sebe
Je to naozaj fascinujúce, čo káva dokáže. Urobte si malý domáci výskum a otestujte si teóriu na sebe. Zájdite si pre kávu so sebou do najbližšieho Fresh Corneru, prineste ju domov a dajte si ju pred krátkym spánkom. Funguje to?

Prečo nás jazda autom unaví?

Každý vodič už určite zažil ľahšie alebo ťažšie príznaky únav. Únava za volantom je bežný, ale nebezpečný jav, pretože sa

Búranie mýtov
Mnoho ľudí verí, že únava vodiča je problémom najmä diaľkových vodičov, ale v skutočnosti to nie je pravda. Nová štúdia poukazuje na to, že po 15 minútach jazdy je úroveň koncentrácie ovplyvnená fyzickými vibráciami pohybujúceho sa vozidla, čo spôsobuje ospalosť. Nepretržité vibrácie pri nízkych frekvenciách vedú k ospalosti aj dobre odpočinutých vodičov.

Efekt únavy počas jazdy
Keď ľudia pracujú dlhé hodiny alebo z nejakého dôvodu trpia nedostatkom spánku, ich schopnosť sústrediť sa dramaticky klesá. Byť bdelý 17 hodín má podobný vplyv na výkonnosť ako obsah 0,05% alkoholu v krvi. Už aj počas krátkej cesty môžete mať problémy so sústredením sa.

Čo sa deje, kým sedíme za volantom?
V skutočnosti, keď šoférujeme, nesedíme jednoducho len za volantom, ale tiež vyhodnocujeme zložitú úlohu. Počas jazdy používame niekoľko častí mozgu na koordináciu udalostí bez toho, aby sme si uvedomovali, na aké činnosti strácame energiu. Robíme milióny rozhodnutí každú minútu, znova a znova, počas celej cesty, rovnako, ako v pozadí spájame dohromady všetky svoje motorické zručnosti.

Nuda je zlý spolujazdec
Byť bdelý môže byť dosť únavné samo o sebe, pretože niekedy musíme jazdiť v noci, keď je naše telo prirodzene naprogramované na spanie. Rozhodí to naše vnútorné hodiny, čo môže spôsobiť, že sme nekoncentrovaní a ospalí. Navyše, čím viac času sme za volantom, tým viac sme unavení. Šoférovanie dlhé hodiny na monotónnych diaľniciach, hlavne osamote, taktiež vedie k ospalosti.

Ak máte pocit, že vás prekonáva únava, urobte si krátku prestávku na kávu alebo si upravte hladinu cukru v krvi lahodným sendvičom v niektorej z Fresh Corner kaviarní.

Stručná história kávy

Od pekelného nápoja až po obľúbenú rannú pochúťku

Napadlo vám niekedy, kto bol asi prvým človekom, ktorý si v uvaril prvú kávu? Odkiaľ vlastne káva pochádza? Kde rastie? Zoznámte sa bližšie so svojím obľúbeným ranným nápojom.

Určiť presný pôvod kávy je takmer nemožné. Napriek tomu existuje niekoľko informácií, ktoré zachytávajú jej počiatky. Podľa legendy kávu objavil blízkovýchodný pastier kôz, ktorý si všimol, že jeho zvieratá sú po žuvaní bobúľ z kávovníkových kríkov oveľa aktívnejšie. Najstarší dôkaz o konzumácii alebo výrobe kávy pochádza z Jemenu z obdobia medzi 15. - 16. storočím. Kávové zrná Jemenčania pražili doma. V Európe sa káva začala udomácňovať niekedy v 17. storočí.

Verte alebo nie, káva bola istý čas považovaná za diablov nápoj. Okolo roku 1600 zašli pochybnosti o káve tak ďaleko, že sa k nej musel vyjadriť samotný pápež Klement VIII. Osobne ochutnal šálku horúcej kávy a rozhodol, že je príliš dobrá na to, aby bola od diabla. Káva tak dostala jeho požehnanie. Pápežské gesto pomohlo zvýšiť popularitu kávy v Európe, a zároveň znížiť spotrebu alkoholu. V tom čase boli namiesto rannej kávy či pomarančového džúsu široko sociálne akceptované alkoholické nápoje – víno a pivo tvorili neoddeliteľnú súčasť raňajok. S rozširovaním kávy si ľudia všimli, že sa po dúškoch ranného horúceho nápoja cítia v porovnaní s alkoholickými nápojmi oveľa lepšie.

So stúpajúcou obľubou kávy začali vznikať kaviarne a pitie kávy sa stalo jednou z obľúbených spoločenských aktivít celého ľudstva. Aj keď si dnes môžeme šálku kávy pripraviť doma jedným stlačením tlačidla na kávovare alebo si ju dopriať v obľúbenej kaviarni, cesta kávy z plantáží až do našej šálky je dlhá. Či už je proces mechanizovaný alebo sa zachováva tradičná manuálna práca, prvým krokom je zber zrelých kávových bobúľ. Následne sa káva spracováva, čo je komplikovaný proces. V súčasnosti patrí medzi najväčších svetových producentov kávy Brazília, Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia a Honduras. Vo Fresh Corner dbáme na to, aby sme vyberali dokonalé kávové zrná z najlepších oblastí. Naša káva prešla dlhým a detailným výberom. Sme presvedčení, že sme našli to najlepšie. Skúste sami, že je to naozaj tak.

Sedem pravidiel pre dokonalú šálku kávy

Káva je nápoj, ktorý sa nikdy nezunuje. Pri domácej príprave však môže byť šálka dobrej kávy skutočnou výzvou. Nejde o nezvládnuteľnú úlohu. Požiadali sme našich profesionálnych baristov z Fresh Corner, aby nám prezradili svoje tipy a triky a pomohli vám stať sa profesionálmi.

1. Použite celé zrnká

Káva začína strácať čerstvosť takmer hneď po zomletí. Ak ste doteraz používali kávu, ktorá bola zomletá už pred prípravou kávy, skúste teraz celé zrnká. Objavíte úplne nový svet chuti a vône. Dôležitá je tiež kvalita kávových zŕn. Najlepšie je kupovať nemletú kávu, ktorá má dátum praženia vyznačený na obale. Je to záruka serióznosti. Snažte sa vyhnúť príliš upraženým kávovým zrnkám, výsledná chuť by bola horká.

2. Dbajte na kvalitu vody

Pre šálku kávy je voda základ, a tak je aj kvalita vody nevyhnutná. Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku používajte v kávovare filtrovanú vodu - je to dobré aj pre váš kávovar.

3. Zvoľte si vhodnú metódu

Či už ide o klasický kávovar, French press alebo filtračný kávovar, je dôležité vedieť, ako ho obsluhovať a udržiavať čistý, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Ak máte možnosť, vyskúšajte si ich u priateľov alebo známych a až potom sa rozhodnite, ktorý z nich sa stane súčasťou vašej domácnosti.

4. Postrážte si zomletie

Ak ste ochotní minúť nejaké peniaze navyše, najlepšie je zainvestovať do kvalitného mlynčeka na kávu. Dokonalé a rovnomerné pomletie kávy zaručuje najlepší výsledok. V ponuke na trhu sú viaceré špičkové mlynčeky, ale ak nemáte v úmysle stať sa profesionálmi, poslúžia aj obyčajné mlynčeky.

5. Vypracujte si techniku

Keď už máte kvalitné kávové zrná, dobrú vodu a vhodný kávovar, je čas povedať si niečo o tampingu. Tamping je postup utláčania kávy tak, aby sme v portafiltri (páke) dosiahli najväčšiu hustotu. Správny tamping znamená, že voda prenikne do kávy rovnomerne a zabezpečí dokonalú extrakciu. Tamper používajte vždy a na kávu vyvíjate silný a rovnomerný tlak.

6. Získajte čo najviac

Extrakcia je proces, v ktorom voda a mletá káva splynú do nádherne aromatického horúceho nápoja. Nezabudnite vždy sledovať čas a teplotu extrakcie. Napríklad cold brew (príprava za studena) a French press potrebujú dlhší čas extrakcie, kým klasické espresso je pripravené za niekoľko sekúnd.

7. Vyberte si svojho favorita

Ak sa vám nechutí určitý typ kávy, nevadí. Napríklad espresso nie je káva pre každého. Skúste čo najviac rôznych druhov kávových nápojov a vyberte si taký, ktorý vám chutí a môžete si ho dopriať kdekoľvek a kedykoľvek.

5 vecí, ktoré robia kaviareň príjemnou

Všetci máme svoju obľúbenú kaviareň. Miesto, kde baristi dokonale poznajú našu pravidelnú objednávku naspamäť, kde si môžete posedieť vychutnávajúc svoj obľúbený nápoj s knihou alebo miesto stretnutia so svojimi najlepšími priateľmi. Ale čo nás núti opakovane sa tam vracať? Poďme to zistiť!

1. Samotná káva

Čo iné by mohlo byť dôležitejšie v kaviarni ako samotná káva? Podávaná káva je charakteristikou miesta, takže ak sa toto podarí, správy sa rozšíria. Vyprchaná, spálená káva s nekvalitným mliekom? Ďakujem, ale neprosím si! Výdatná šálka dobre praženej čerstvej kávy? Áno, prosím!

2. Dizajn

Hoci je kvalita nevyhnutná, musia tam byť aj niektoré dizajnové prvky, ktoré prinútia hostí prísť a vrátiť sa – či už ide o nejaký slávny dizajnový nábytok alebo veľkú tabuľovú stenu, ľudia milujú unikátny dizajn a komfort – žiadni z hostí tam nezostane, ak tam nie sú pohodlné stoličky!

3. Dojem

Atmosféra je niečo, čo v skutočnosti nemôžeme opísať, ale pokiaľ tam chýba, to miesto nebude nikdy úspešné. Je mnoho vecí, ktoré môžu prispieť k atmosfére kaviarne: charakteristický nápoj, pekné menu, krásna terasa, dobrá hudba, perfektná poloha – hlavným cieľom je mať ju a udržať si ju!

4. Posolstvo

Kaviareň bez posolstva je ako espreso bez zlatistej peny, cremy: pre to sa nevrátime. Celú atmosféru starostlivo vytvára zvolené posolstvo, čím je pre nás známy vkus a nálada, kamkoľvek cestujete. Sme hrdí na to, že naši hostia sa ku svojmu obľúbenému nápoju stále vracajú!

5. Zamestnanci

Kaviareň môže mať perfektný výber kávy v nádhernej lokalite s nádherným dizajnom a najpohodlnejšími stoličkami vôbec, avšak bez profesionálnych zamestnancov sa nikdy nestane príjemným miestom. Baristi sú dušou kaviarne spolu s ich úžasnými vedomosťami, ktoré však nie sú kľúčové: podstatný je zákaznícky orientovaný a priateľský postoj. Vo Fresh Corner nielen trénujeme našich zamestnancov, aby pripravili váš obľúbený nápoj dokonale, ale máme aj špeciálny tréning pre komunikáciu so zákazníkmi, ktorá je dôvodom, prečo sme odlišní! Príďte a uvidíte sa sami - nemôžeme sa dočkať nášho stretnutia s vami!

Našim cieľom je poskytovať kvalitné a profesionálne služby s vysokou pridanou hodnotou. Sme serióznym obchodným partnerom, snažíme sa prinášať spoľahlivé riešenia, ktoré sú v súlade s požiadavkami našich zákazníkov a obchodných partnerov, poskytovať im starostlivosť a odborné poradenstvo na najvyššej úrovni. Zárukou profesionálneho prístupu je náš tím s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti správy a evidencie nehnuteľného majetku.

Káva z Fresh Corneru je zmesou vybraných kávových zŕn Arabica a Robusta. Čerstvo mletú kávu tej najvyššej kvality si je možné zobrať aj so sebou. Stačí si vybrať zo širokej ponuky – od espressa až po rôzne vanilkové či karamelové špeciality. V zime zahreje horúca čokoláda, v lete zas príjemne ochladí jahodové mlieko. Ak má zákazník chvíľu na oddych, kávu mu namiesto stroja starostlivo pripraví profesionálne vyškolený tím. Tento životabudič si členovia BONUS klubu nemusia kupovať. Stačí ho vymeniť za svoje nazbierané body, ponuku káv sme pre členov rozšírili.

Fresh Corner

Fresh Corner

Pre tých, ktorí sa chcú občerstviť

Rýchlo, čerstvo a kvalitne. Tak sa môžete občerstviť vo Fresh Corneroch po celom Slovensku. Chuť chrumkavých maxi aj klasik hot-dogov ideálne dopĺňajú rôzne dresingy. Na vybraných čerpacích staniciach nájdete aj smoothies – zmrazené ovocie, ktoré je dolievané čistou jablkovou šťavou za studena lisovanou bez prídavku cukru. V ponuke je aj voda s bylinkami či kúskami ovocia, čerstvý balený šalát alebo očistené nakrájané ovocie, vhodné najmä pre cestujúce rodiny s deťmi. Priamo z piecky putuje na pult Fresh Corneru aj dopekané sladké i slané pečivo. Pre klasikov sú pripravené tradičné bagety. Pravých slovenských fajnšmekrov určite poteší bageta s oštiepkom a parenicou, ktorej zapečenie zvýrazní autentickú chuť. Vybrané produkty z ponuky si môžu zákazníci vymeniť za svoje BONUS body. Aktuálnu ponuku nájdu v katalógu BONUS.

 

 

Pre gurmánov

Gastro koncept Fresh Corner zavádzajú aj ďalšie siete čerpacích staníc Skupiny MOL. Stretnete sa s ním na čerpacích staniciach patriacich pod značku MOL v Českej republike, Chorvátsku, Maďarsku, Rumunsku, Slovinsku či Srbsku.

Zastavte sa u nás, vychutnajte si svoju obľúbenú kávu vo Fresh Corneri alebo načerpajte sily na ďalšiu cestu v novej reštaurácii Fresh Corner Restaurant. Tešíme sa na vás.

Mapa servisných staníc Fresh Corner

×
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×