Facebook Linkedin Youtube Twitter Instagram Corobim

Sieť predajní Fresh Corner sa ďalej rozrastá.

Už na viac ako 150 servisných staniciach Slovnaft po celom Slovensku nájdete Fresh Corner a môžete si tak pochutnať na kávových špecialitách, čerstvo pripravených bagetách a hot dogoch ako aj širokej ponuke občerstvenia. Kvalitná káva, hot dogy s vysokým podielom mäsa a chrumkavé pečivo potešia všetkých ľudí na cestách. Aj v najbližšom období budeme pokračovať v otváraní ďalších Fresh Corner prevádzok po celom Slovensku.

Pre milovníkov kávy

Stručná história kávy

Od pekelného nápoja až po obľúbenú rannú pochúťku

Napadlo vám niekedy, kto bol asi prvým človekom, ktorý si v uvaril prvú kávu? Odkiaľ vlastne káva pochádza? Kde rastie? Zoznámte sa bližšie so svojím obľúbeným ranným nápojom.

Určiť presný pôvod kávy je takmer nemožné. Napriek tomu existuje niekoľko informácií, ktoré zachytávajú jej počiatky. Podľa legendy kávu objavil blízkovýchodný pastier kôz, ktorý si všimol, že jeho zvieratá sú po žuvaní bobúľ z kávovníkových kríkov oveľa aktívnejšie. Najstarší dôkaz o konzumácii alebo výrobe kávy pochádza z Jemenu z obdobia medzi 15. - 16. storočím. Kávové zrná Jemenčania pražili doma. V Európe sa káva začala udomácňovať niekedy v 17. storočí.

Verte alebo nie, káva bola istý čas považovaná za diablov nápoj. Okolo roku 1600 zašli pochybnosti o káve tak ďaleko, že sa k nej musel vyjadriť samotný pápež Klement VIII. Osobne ochutnal šálku horúcej kávy a rozhodol, že je príliš dobrá na to, aby bola od diabla. Káva tak dostala jeho požehnanie. Pápežské gesto pomohlo zvýšiť popularitu kávy v Európe, a zároveň znížiť spotrebu alkoholu. V tom čase boli namiesto rannej kávy či pomarančového džúsu široko sociálne akceptované alkoholické nápoje – víno a pivo tvorili neoddeliteľnú súčasť raňajok. S rozširovaním kávy si ľudia všimli, že sa po dúškoch ranného horúceho nápoja cítia v porovnaní s alkoholickými nápojmi oveľa lepšie.

So stúpajúcou obľubou kávy začali vznikať kaviarne a pitie kávy sa stalo jednou z obľúbených spoločenských aktivít celého ľudstva. Aj keď si dnes môžeme šálku kávy pripraviť doma jedným stlačením tlačidla na kávovare alebo si ju dopriať v obľúbenej kaviarni, cesta kávy z plantáží až do našej šálky je dlhá. Či už je proces mechanizovaný alebo sa zachováva tradičná manuálna práca, prvým krokom je zber zrelých kávových bobúľ. Následne sa káva spracováva, čo je komplikovaný proces. V súčasnosti patrí medzi najväčších svetových producentov kávy Brazília, Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia a Honduras. Vo Fresh Corner dbáme na to, aby sme vyberali dokonalé kávové zrná z najlepších oblastí. Naša káva prešla dlhým a detailným výberom. Sme presvedčení, že sme našli to najlepšie. Skúste sami, že je to naozaj tak.

Sedem pravidiel pre dokonalú šálku kávy

Káva je nápoj, ktorý sa nikdy nezunuje. Pri domácej príprave však môže byť šálka dobrej kávy skutočnou výzvou. Nejde o nezvládnuteľnú úlohu. Požiadali sme našich profesionálnych baristov z Fresh Corner, aby nám prezradili svoje tipy a triky a pomohli vám stať sa profesionálmi.

1. Použite celé zrnká

Káva začína strácať čerstvosť takmer hneď po zomletí. Ak ste doteraz používali kávu, ktorá bola zomletá už pred prípravou kávy, skúste teraz celé zrnká. Objavíte úplne nový svet chuti a vône. Dôležitá je tiež kvalita kávových zŕn. Najlepšie je kupovať nemletú kávu, ktorá má dátum praženia vyznačený na obale. Je to záruka serióznosti. Snažte sa vyhnúť príliš upraženým kávovým zrnkám, výsledná chuť by bola horká.

2. Dbajte na kvalitu vody

Pre šálku kávy je voda základ, a tak je aj kvalita vody nevyhnutná. Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku používajte v kávovare filtrovanú vodu - je to dobré aj pre váš kávovar.

3. Zvoľte si vhodnú metódu

Či už ide o klasický kávovar, French press alebo filtračný kávovar, je dôležité vedieť, ako ho obsluhovať a udržiavať čistý, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Ak máte možnosť, vyskúšajte si ich u priateľov alebo známych a až potom sa rozhodnite, ktorý z nich sa stane súčasťou vašej domácnosti.

4. Postrážte si zomletie

Ak ste ochotní minúť nejaké peniaze navyše, najlepšie je zainvestovať do kvalitného mlynčeka na kávu. Dokonalé a rovnomerné pomletie kávy zaručuje najlepší výsledok. V ponuke na trhu sú viaceré špičkové mlynčeky, ale ak nemáte v úmysle stať sa profesionálmi, poslúžia aj obyčajné mlynčeky.

5. Vypracujte si techniku

Keď už máte kvalitné kávové zrná, dobrú vodu a vhodný kávovar, je čas povedať si niečo o tampingu. Tamping je postup utláčania kávy tak, aby sme v portafiltri (páke) dosiahli najväčšiu hustotu. Správny tamping znamená, že voda prenikne do kávy rovnomerne a zabezpečí dokonalú extrakciu. Tamper používajte vždy a na kávu vyvíjate silný a rovnomerný tlak.

6. Získajte čo najviac

Extrakcia je proces, v ktorom voda a mletá káva splynú do nádherne aromatického horúceho nápoja. Nezabudnite vždy sledovať čas a teplotu extrakcie. Napríklad cold brew (príprava za studena) a French press potrebujú dlhší čas extrakcie, kým klasické espresso je pripravené za niekoľko sekúnd.

7. Vyberte si svojho favorita

Ak sa vám nechutí určitý typ kávy, nevadí. Napríklad espresso nie je káva pre každého. Skúste čo najviac rôznych druhov kávových nápojov a vyberte si taký, ktorý vám chutí a môžete si ho dopriať kdekoľvek a kedykoľvek.

5 vecí, ktoré robia kaviareň príjemnou

Všetci máme svoju obľúbenú kaviareň. Miesto, kde baristi dokonale poznajú našu pravidelnú objednávku naspamäť, kde si môžete posedieť vychutnávajúc svoj obľúbený nápoj s knihou alebo miesto stretnutia so svojimi najlepšími priateľmi. Ale čo nás núti opakovane sa tam vracať? Poďme to zistiť!

1. Samotná káva

Čo iné by mohlo byť dôležitejšie v kaviarni ako samotná káva? Podávaná káva je charakteristikou miesta, takže ak sa toto podarí, správy sa rozšíria. Vyprchaná, spálená káva s nekvalitným mliekom? Ďakujem, ale neprosím si! Výdatná šálka dobre praženej čerstvej kávy? Áno, prosím!

2. Dizajn

Hoci je kvalita nevyhnutná, musia tam byť aj niektoré dizajnové prvky, ktoré prinútia hostí prísť a vrátiť sa – či už ide o nejaký slávny dizajnový nábytok alebo veľkú tabuľovú stenu, ľudia milujú unikátny dizajn a komfort – žiadni z hostí tam nezostane, ak tam nie sú pohodlné stoličky!

3. Dojem

Atmosféra je niečo, čo v skutočnosti nemôžeme opísať, ale pokiaľ tam chýba, to miesto nebude nikdy úspešné. Je mnoho vecí, ktoré môžu prispieť k atmosfére kaviarne: charakteristický nápoj, pekné menu, krásna terasa, dobrá hudba, perfektná poloha – hlavným cieľom je mať ju a udržať si ju!

4. Posolstvo

Kaviareň bez posolstva je ako espreso bez zlatistej peny, cremy: pre to sa nevrátime. Celú atmosféru starostlivo vytvára zvolené posolstvo, čím je pre nás známy vkus a nálada, kamkoľvek cestujete. Sme hrdí na to, že naši hostia sa ku svojmu obľúbenému nápoju stále vracajú!

5. Zamestnanci

Kaviareň môže mať perfektný výber kávy v nádhernej lokalite s nádherným dizajnom a najpohodlnejšími stoličkami vôbec, avšak bez profesionálnych zamestnancov sa nikdy nestane príjemným miestom. Baristi sú dušou kaviarne spolu s ich úžasnými vedomosťami, ktoré však nie sú kľúčové: podstatný je zákaznícky orientovaný a priateľský postoj. Vo Fresh Corner nielen trénujeme našich zamestnancov, aby pripravili váš obľúbený nápoj dokonale, ale máme aj špeciálny tréning pre komunikáciu so zákazníkmi, ktorá je dôvodom, prečo sme odlišní! Príďte a uvidíte sa sami - nemôžeme sa dočkať nášho stretnutia s vami!

Našim cieľom je poskytovať kvalitné a profesionálne služby s vysokou pridanou hodnotou. Sme serióznym obchodným partnerom, snažíme sa prinášať spoľahlivé riešenia, ktoré sú v súlade s požiadavkami našich zákazníkov a obchodných partnerov, poskytovať im starostlivosť a odborné poradenstvo na najvyššej úrovni. Zárukou profesionálneho prístupu je náš tím s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti správy a evidencie nehnuteľného majetku.

Káva z Fresh Corneru je zmesou vybraných kávových zŕn Arabica a Robusta. Čerstvo mletú kávu tej najvyššej kvality si je možné zobrať aj so sebou. Stačí si vybrať zo širokej ponuky – od espressa až po rôzne vanilkové či karamelové špeciality. V zime zahreje horúca čokoláda, v lete zas príjemne ochladí jahodové mlieko. Ak má zákazník chvíľu na oddych, kávu mu namiesto stroja starostlivo pripraví profesionálne vyškolený tím. Tento životabudič si členovia BONUS klubu nemusia kupovať. Stačí ho vymeniť za svoje nazbierané body, ponuku káv sme pre členov rozšírili.

Fresh Corner

Fresh Corner

Pre tých, ktorí sa chcú občerstviť

Rýchlo, čerstvo a kvalitne. Tak sa môžete občerstviť vo Fresh Corneroch po celom Slovensku. Chuť chrumkavých maxi aj klasik hot-dogov ideálne dopĺňajú rôzne dresingy. Na vybraných čerpacích staniciach nájdete aj smoothies – zmrazené ovocie, ktoré je dolievané čistou jablkovou šťavou za studena lisovanou bez prídavku cukru. V ponuke je aj voda s bylinkami či kúskami ovocia, čerstvý balený šalát alebo očistené nakrájané ovocie, vhodné najmä pre cestujúce rodiny s deťmi. Priamo z piecky putuje na pult Fresh Corneru aj dopekané sladké i slané pečivo. Pre klasikov sú pripravené tradičné bagety. Pravých slovenských fajnšmekrov určite poteší bageta s oštiepkom a parenicou, ktorej zapečenie zvýrazní autentickú chuť. Vybrané produkty z ponuky si môžu zákazníci vymeniť za svoje BONUS body. Aktuálnu ponuku nájdu v katalógu BONUS.

 

 

Pre gurmánov

Gastro koncept Fresh Corner zavádzajú aj ďalšie siete čerpacích staníc Skupiny MOL. Stretnete sa s ním na čerpacích staniciach patriacich pod značku MOL v Českej republike, Chorvátsku, Maďarsku, Rumunsku, Slovinsku či Srbsku.

Zastavte sa u nás, vychutnajte si svoju obľúbenú kávu vo Fresh Corneri alebo načerpajte sily na ďalšiu cestu v novej reštaurácii Fresh Corner Restaurant. Tešíme sa na vás.


Mapa servisných staníc Fresh Corner

×