Slovnaft sprístupnil dáta o kvalite ovzdušia v okolí rafinérie

• Slovnaft ako prvý priemyselný subjekt na Slovensku sprístupnil širokej verejnosti údaje zo svojich monitorovacích staníc kvality ovzdušia
  • Dáta sú od júla dostupné online na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) shmu.sk/sk/?page=1&id=oko_imis
  • Tento krok spoločnosti Slovnaft je výsledkom verejnej diskusie medzi rafinériou a okolitými mestskými časťami na tému kvality ovzdušia

Bratislava, 11. júl 2019 – Spoločnosť Slovnaft sa rozhodla verejne sprístupniť údaje o kvalite ovzdušia zo svojich meracích staníc. Týmto krokom vyhovela požiadavke komunít žijúcich v okolí rafinérie a poskytla im platformu na monitorovanie sledovaných látok v ovzduší v reálnom čase a z pohodlia domova. Široká verejnosť, ako aj obyvatelia okolitých mestských častí nájdu údaje na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Spoločnosť Slovnaft využíva na sledovanie kvality a čistoty ovzdušia vo svojom okolí tri monitorovacie stanice. Tie sa nachádzajú v mestských častiach Ružinov – Vlčie hrdlo a Podunajské Biskupice, a v obci Rovinka. Sledované údaje doteraz slúžili predovšetkým pre potreby rafinérie a SHMÚ na účely hodnotenia kvality ovzdušia a informovania verejnosti. Po verejnej diskusii s komunitami z okolitých mestských častí sa však Slovnaft ako prvá spoločnosť na Slovensku rozhodol v spolupráci s SHMÚ dáta zverejňovať online.

„Spoločnosť Slovnaft rozumie potrebe obyvateľov žijúcich v okolí rafinérie mať k dispozícii informácie o kvalite ovzdušia. Ako zodpovedný sused sme vyhoveli ich požiadavke a zverejnili údaje z našich monitorovacích staníc prostredníctvom webovej stránky SHMÚ,“ povedal Dušan Ronec, manažér útvaru Ochrana životného prostredia.

„Zverejňovanie dát spoločnosti Slovnaft je prvým významným krokom vpred vo vzťahu k informovanosti občanov susedných samospráv týkajúceho sa kvality ovzdušia v reálnom čase.  Od začiatku júla tak máme dáta o kvalite ovzdušia dostupné prakticky kdekoľvek a kedykoľvek,“ povedala poslankyňa obce Rovinka Veronika Basta, ktorá je zároveň jednou z iniciátorov verejných diskusií na tému čistota a kvalita ovzdušia.

Spoločnosť Slovnaft už v súčasnosti o každej činnosti s možným dopadom na okolité mestské časti a obce proaktívne informuje vopred na svoje stránke,  prostredníctvom emailu, sociálnych sietí, či osobných stretnutí. Súčasťou zodpovedného prístupu je aj grantový program Dobrý sused, v rámci ktorého Slovnaft podporuje komunitné projekty obyvateľov a organizácii v okolí rafinérie.

Slovnaft plánuje svoje monitorovacie stanice v blízkej budúcnosti modernizovať a doplniť aktuálne sledované dáta o monitoring ďalších znečisťujúcich látok. Zároveň sa stal členom pracovnej skupiny pre ochranu ovzdušia mesta Bratislavy, kde spolu so zástupcami mesta a ďalších organizácií bude participovať na zavedení integrovaného programu na zlepšenie kvality ovzdušia v hlavnom meste.