Jediným akcionárom Slovnaftu bude MOL, rozhodlo mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti

• mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti SLOVNAFT, a.s., dnes schválilo prevod akcií minoritných akcionárov na MOL Nyrt.
  • spoločnosť MOL vyplatí po prevode akcií minoritným akcionárom za každú akciu 85 eur

Bratislava, 10. októbra 2019 – Mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov spoločnosti SLOVNAFT, a.s., dnes schválilo prevod akcií minoritných akcionárov na spoločnosť MOL Nyrt. Jediným akcionárom bratislavskej rafinérie a najväčšieho predajcu palív na Slovensku sa tak stane medzinárodná ropná a plynárenská Skupina MOL, ktorá doteraz kontrolovala 98,72-percentný podiel Slovnaftu.

MOL ohlásil svoj zámer navýšiť svoj podiel v spoločnosti Slovnaft tento rok v apríli, a následne ponúkol akcionárom v rámci dobrovoľnej ponuky na odkup akcií možnosť predaja svojich cenných papierov. Cieľom bolo zjednodušiť a racionalizovať vlastnícku štruktúru Slovnaftu. V auguste MOL oznámil, že si v súlade s legislatívou chce uplatniť právo výkupu akcií menšinových akcionárov,  čo Národná banka Slovenska vrátane podmienok odkupu v septembri schválila.

Na základe dnešného rozhodnutia mimoriadneho valného zhromaždenia dôjde k prevodu akcií na MOL a minoritným akcionárom bude vyplatených 85 eur za každú akciu. Cena bola stanovená na základe kritérií uvedených v zákone o cenných papieroch, pričom MOL Nyrt. musel ponúknuť najvyššiu cenu podľa týchto kritérií. Suma, ktorú má akcionárom zaplatiť väčšinový akcionár už bola zložená v banke. Menšinovým akcionárom budú peniaze za akcie Slovnaftu vyplatené bankovým prevodom alebo prostredníctvom poštových poukážok.

Spoločnosť MOL vstúpila do Slovnaftu v roku 2000 najskôr v pozícii strategického partnera, v nasledujúcich rokoch svoj podiel navýšila na viac ako 98 percent.