Slovnaft preventívne testuje zamestnancov na koronavírus

• Slovnaft začal preventívne testovať svojich zamestnancov vo výrobnej zóne na koronavírus
  • PCR testami už bolo otestovaných viac ako 1000 ľudí, všetky výsledky boli negatívne
  • testovanie prebieha v pravidelných intervaloch, rozšírené bude o sérologické testy

Bratislava, 15. apríl 2020 – Rafinérska spoločnosť Slovnaft začala pred Veľkou nocou testovať svojich zamestnancov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o ďalšie z opatrení s cieľom chrániť zdravie zamestnancov a zabezpečiť chod výroby. Zatiaľ bolo otestovaných viac ako 1000 ľudí, všetky testy boli negatívne. Okrem PCR testov pribudnú aj sérologické vyšetrenia krvi.

Slovnaft zaviedol prísne opatrenia z dôvodu zaistenia vysokej ochrany zamestnancov už od samého začiatku vzniku epidémie. Používanie účinnej ochrany dýchacích ciest a očí, zvýšená hygiena, dezinfekcia rúk i samotných prevádzkových priestorov, meranie telesnej teploty a zníženie počtu zamestnancov na nevyhnutné minimum patria už niekoľko týždňov k štandardom v areáli bratislavskej rafinérie. Vykonávanie testov na prítomnosť koronavírusu je ďalšou vrstvou nášho komplexného systému ochrany zamestnancov.

„Práca v rafinérii sa nedá vykonávať z domu, preto je testovanie zamestnancov, ktorí od začiatku pandémie pravidelne dochádzajú do Slovnaftu, našou prirodzenou zodpovednosťou. Ako strategický podnik zároveň máme zodpovednosť aj voči štátu a komunitám, aby sme v mimoriadnej situácii dodávali potrebné produkty,“ povedal CEO Slovnaftu Gabriel Szabó.

Pri testovaní sa Slovnaft sústredí na zamestnancov vo výrobnej zóne, teda tých, ktorí sú kľúčoví pre zachovanie prevádzky podniku. Testujú sa nielen vlastní zamestnanci, ale aj dlhodobí externí dodávatelia, s ktorými zamestnanci prichádzajú pravidelne do kontaktu. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť šíreniu vírusu  identifikovaním tých, ktorí nemajú príznaky, avšak môžu ohroziť ostatných.

Testovanie pre Slovnaft zabezpečuje súkromné laboratórium. Testuje sa formou PCR testu, ktorý sa vykonáva stermi z nosa a hrdla. Doposiaľ bolo otestovaných viac ako 1000 ľudí, všetky výsledky boli negatívne. V prípade pozitívneho nálezu má rafinéria pripravené špeciálne postupy pre okamžitú intervenciu na zabránenie rozšírenia nákazy v rámci podniku a zachovania kontinuity podnikania.

Slovnaft bude zamestnancov opakovane testovať vždy po približne 8 – 10 dňoch. Neskôr k PCR testom pribudnú aj krvné, sérologické testy, ktoré sa budú robiť raz za mesiac. Kombináciou týchto testov dokáže firma efektívne manažovať rôzne stupne ochrany zdravia zamestnancov vo vzťahu k aktuálnej úrovni rizika súvisiaceho s nákazou koronavírusom.

S testovaním zamestnancov tento mesiac začala aj rafinéria MOL v Maďarsku, ktorá je rovnako ako Slovnaft súčasťou Skupiny MOL.

testovanie1 testovanie2 testovanie3 testovanie3