Program Talenty Novej Európy pomôže deťom a mladým ľuďom, aby sa ich nadanie nestalo obeťou krízy

Spoločnosť Slovnaft a Stredoeurópska nadácia rozhodli, že ani pandémia nepripraví talentované deti a mládež o finančnú podporu. Práve teraz potrebujú reálnu pomoc viac ako obvykle, aby sa ich talent nestal obeťou krízy. Za prísnych bezpečnostných opatrení sa preto odborníci z oblasti vedy, športu a kultúry zaoberali všetkými žiadosťami, ktoré prišli do 13. ročníka grantového programu Talenty Novej Európy. Na základe ich rozhodnutia podporil Slovnaft v spolupráci so Stredoeurópskou nadáciou 59 detí a mladých ľudí z celého Slovenska. Finančný grant v celkovej sume 66 tisíc eur si rozdelí 33 finalistov v kategórii Umenie a veda a 26 finalistov v kategórii Šport.

O rozdelení grantov rozhodovali výtvarníčka Ilona Németh, riaditeľ Konzervatória v Bratislave Peter Čerman, violončelista Jozef Lupták, matematik SAV Anatolij Dvurečenskij, chemik zo SAV Tomáš Bertók, pedagóg  FTVŠ UK Ľubor Tománek, Ernö Kelecsényi viceprezident Slovenského zväzu hádzanárov (SZH), šéfredaktor a majiteľ portálu www.takurcitee.sk Denis Bohumil Schvarcz.

Porota posúdila 135 prijatých žiadostí talentovaných detí a mladých ľudí. Okrem dosiahnutých úspechov brala do úvahy, či majú jasnú predstavu o svojich cieľoch a na aký účel žiadajú grant.

V oblasti vedy je medzi podporenými talentmi 24-ročný biológ a matematik Miroslav Gašpárek. Doktorand na Oxforde sa venuje syntetickej biológii a počítačovému dizajnu biologických systémov. Vyštudoval biomedicínske inžinierstvo na Imperial College London a absolvoval výskumné stáže na Caltechu a na Stanforde. V rámci programu TalentGuide prednáša na stredných školách, aby medzi študentmi spopularizoval bioinžinierstvo a syntetickú biológiu. Pri popularizácii vedy využíva aj podcast pravidelnadavka.sk, bloguje na portáli sme.sk a v Denníku N.

Medzi mladými umelcami, ktorí získali grant, je Dominik György, študent Filmovej a Televíznej Fakulty Akadémie Múzických Umení – FAMU. Mladý talentovaný filmár sa z grantu chystá na nákup vytúženej techniky na tvorbu 2D a 3D animácií a postprodukčné práce, ktorú využije už pri svojom celovečernom debute, na ktorom práve pracuje. Hoci je ešte len v treťom ročníku bakalárskeho štúdia na katedre hranej filmovej réžie, už má na konte päť školských filmov, ktoré sa s úspechom premietajú na domácich aj svetových festivaloch. Jeden z ich bol dokonca nominovaný na najprestížnejšiu filmovú cenu na svete The Student Academy Awards.

Väčšina športovcov sa momentálne pripravuje na budúce súťaže doma a grant im spravidla pomôže pri doplnení športových potrieb. Grant na nákup športového vybavenia využije aj nádejná atlétka Rebeka Žibritová, ktorá v roku 2019 na Medzištátnom stretnutí výberov Čiech, Maďarska, Slovinska a Slovenska v behu na 300 m s prekážkami vybojovala bronzovú medailu a zvíťazila na Medzinárodnom žiackom mítingu European kids athletics games (EKAG) v Brne v prekážkovom behu na 100 m. Jej veľkým snom a cieľom je vybojovať si reprezentačný dres na súťaž olympijských nádejí EYOF organizovaných v roku 2021 na Slovensku a splniť náročný limit na majstrovstvá sveta 17-ročných.

"Ako každý rok, prekvapili ma mladí vedci, ktorí sa púšťajú do extrémne komplikovaných tém. Medzi adeptami sme mali stredoškoláka s veľmi podobnou témou, ako bola moja doktorská práca, čo je na tento vek skutočne obdivuhodné!" vyjadril sa člen poroty, chemik zo SAV Tomáš Bertók.

Tento ročník Talentov novej Európy bol náročnejší ako predošlé nielen pre vysoký počet naozaj výnimočných talentov, ale aj pre mimoriadne opatrenia proti šíreniu COVID 19. Porota musela pri udeľovaní grantov zohľadňovať aj zrušené preteky, odložené podujatia, či obmedzenia pri cestách do zahraničia.

„Aj v tomto náročnom čase pomôžeme deťom a mladým ľuďom na ceste za výnimočnými výsledkami. Granty pre najlepších sú ocenením ich disciplíny, vytrvalosti a odhodlania. Je to tiež forma poďakovania ich najbližším, pretože grant ich aspoň trochu v týchto ťažkých časoch odbremení od nákladov, ktoré si rozvoj talentu vyžaduje“, uviedol Anton Molnár, riaditeľ Komunikácie SLOVNAFT a.s.

„Finalisti a finalistky 13. ročníka Talentov Novej Európy vynikajú okrem talentu aj vytrvalosťou, pracovitosťou a cieľavedomosťou, čo ich predurčuje k ďalším vynikajúcim výsledkom. Som presvedčená, že o mnohých z nich budeme ešte veľa počuť“, dodáva Szilvia Czuczor zo Stredoeurópskej nadácie.

Slovnaft so Stredoeurópskou nadáciou doteraz v grantovom programe TNE podporili 418 detí a mladých ľudí sumou takmer 845 tisíc eur.

Viac informácií o programe Talenty Novej Európy nájdete na www.tne.sk.