Inteligentné aditíva „EVOTECH formula“ v palivách od Slovnaftu predlžujú životnosť motora a zvyšujú jeho výkon

• všetky motorové palivá EVO a EVO Plus od Slovnaftu obsahujú inteligentné aditíva „EVOTECH formula“

• aditíva majú čistiaci efekt; znižujú trenie mechanických častí v benzínových motoroch, v naftových motoroch zabraňujú tvorbe korózie a znižujú penivosť nafty pri tankovaní

• vyšší podiel aditív obsahujú prémiové palivá EVO Plus, pri ich výrobe sa používajú tie najlepšie zložky

• tankovanie aditivovaných palív od Slovnaftu predlžuje životnosť motora a zvyšuje jeho výkon

BRATISLAVA, 7. septembra 2020 – Spolu s vývojom motorov napreduje aj vývoj motorových palív. Súčasné palivá musia spĺňať prísne požiadavky pre nové vozidlá s najmodernejšou technológiou, ale aj pre staršie modely. Odborníci v Slovnafte a Skupine MOL našli riešenie v podobe inteligentných aditív „EVOTECH formula“, ktoré udržujú motor nových vozidiel čistý a účinne čistia motory starších áut. Kvalita motorových palív je pre Slovnaft kľúčová. Bratislavská rafinéria napríklad vďaka unikátnym riešeniam svojich odborníkov na palivá začala pred 25 rokmi ako prvá v strednej Európe vyrábať výlučne bezolovnaté benzíny a 23 rokov vyrába len aditivovanú nízkosírnu motorovú naftu. Na tieto inovácie nadviazali ďalšie špičkové riešenia zvyšujúce kvalitu motorových palív, aj ich ekologické parametre.

Aditíva EVOTECH formula sú súčasťou základných aj prémiových palív Slovnaftu – EVO a EVO Plus. Po natankovaní dokáže táto inteligentná zložka paliva identifikovať usadeniny v motore, vyčistiť ich, a zároveň chrániť motor pred koróziou. Usadeniny a nečistoty sa môžu tvoriť na kľúčových častiach palivového systému – ventiloch, vstrekovačov a valcoch a znižovať životnosť aj výkon motora. Palivá EVO ich však dokážu účinne vyčistiť. Predlžujú tak životnosť motora a zvyšujú jeho výkon.

Čistiaci efekt palív EVO potvrdzujú testy. Benzíny EVO môžu znížiť usadeniny v motore a palivovom systéme až o 55 percent a nafta EVO až o 58 percent. Testy dokázali aj ochranný efekt palív pred tvorbou usadením. V prípade benzínu EVO od Slovnaftu sa môže tvorba usadenín znížiť až o 99 percent a v prípade nafty EVO o 45 percent. Testy sa uskutočnili v nezávislých medzinárodných laboratóriách a porovnávali sa výsledky palív EVO s palivami bez prísad.

Vyšší podiel aditív obsahujú prémiové palivá EVO Plus. „Unikátne vlastnosti našich prémiových palív dosahujeme extra dávkou aditív a odlišnou receptúrou pri ich výrobe. Používame len tie najlepšie rafinérske zložky,“ hovorí Miroslav Mrzula, zodpovedný za rozvoj rafinérskych produktov v rámci Skupiny MOL. Pri výrobe prémiových palív EVO Plus Slovnaft mení nastavenie rafinérie, aby palivá dosiahli čo najlepšie kvalitatívne vlastnosti už vo výrobe. Tieto výborné vlastnosti Slovnaft ďalej vylepšuje pridaním aditív.

Aby mohli prémiové palivá plne preukázať priaznivý efekt, odborníci odporúčajú tankovať prémiové palivá vždy pred dlhšou trasou a aspoň pri každej tretej návšteve čerpacej stanice. Odporúčajú ich tiež majiteľom prémiových aj starších vozidiel.

Prémiový automobilový benzín EVO Plus:

- Obsahuje len vybrané zložky s vyššou kvalitou, bez priameho prídavku etanolu

- Oktánové číslo >100

- Znížený obsah olefínov a benzénu. Olefíny sú látky, ktoré môžu časom polymerizovať a spôsobiť rýchlejšie starnutie paliva

- vyššia oxidačná stabilita

Prémiová motorová nafta EVO Plus:

- Pri jej výrobe Slovnaft mení režim na kľúčových rafinérskych výrobných jednotkách, aby vyrobil špeciálny základný komponent

- Prísnejšie požiadavky na kvalitu biozložky

- Výrazne nižší bod zákalu

- Nízky obsah aromatických uhľovodíkov spolu s vyšším cetánovým indexom a cetánovým číslom znižuje množstvo produkovaných tuhých častíc a NOx

O Skupine SLOVNAFT

Skupina SLOVNAFT je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je SLOVNAFT, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy v jednej z najkomplexnejších európskych rafinérií a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Spoločnosť patrí na Slovensku k lídrom v oblasti CSR a firemnej filantropie, významne podporuje šport, kultúru, vzdelávanie, mládež a revitalizáciu životného prostredia. Magazín Forbes zaradil značku Slovnaft medzi najhodnotnejšie slovenské značky. Skupina SLOVNAFT je členom medzinárodnej Skupiny MOL.