Grant z programu Talenty Novej Európy dostalo 63 detí a mladých ľudí

Celkovo 63 mladých talentov z celého Slovenska si rozdelilo finančný grant vo výške 66 tisíc eur. Podporu získali v 14. ročníku grantového programu spoločnosti Slovnaft a Stredoeurópskej nadácie, zameraného na rozvoj talentovaných detí a mládeže v oblasti vedy, umenia a športu.

Výnimočne nadané deti a mladí ľudia mali aj v tomto roku príležitosť uchádzať sa o podporu svojho talentu v programe Talenty Novej Európy. 176 prijatých prihlášok posudzovali odborníci v rámci každej kategórie: matematik SAV Anatolij Dvurečenskij, chemik zo SAV Tomáš Bertók, výtvarníčka Ilona Németh, pedagóg Konzervatória v Bratislave Peter Čerman, violončelista Jozef Lupták, dekanka Hudobnej a tanečnej fakulty Irina Čierniková a riaditeľka Činohry SND Miriam Kičinová, pedagóg  Fakulty telesnej výchovy a športu UK Ľubor Tománek, viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi, a tiež šéfredaktor a majiteľ portálu www.takurcitee.sk Denis Bohumil Schvarcz.

V tomto ročníku mala porota zvlášť ťažkú úlohu. Protipandemické obmedzenia ovplyvnili organizáciu domácich a zahraničných súťaží a pretekov, čo bolo treba zohľadniť aj pri hodnotení. Uchádzači mohli svoje nadanie preukázať výsledkami z predošlých rokov a ambíciami do budúcna. Spolu s dosiahnutými úspechmi tak brala porota do úvahy aj to, či majú talentované deti a mladí ľudia jasnú predstavu o svojich cieľoch a na aký účel žiadajú grant.

Medzi mladými umelcami, ktorí získali grant, je aj Adéla Babinská, študentka na London College of Fashion. Čaká ju vytvorenie magisterskej kolekcie odevov, s ktorou má ambíciu prezentovať sa na prestížnom Londýnskom týždni módy. Jej snom je stať sa módnou dizajnérkou a uplatniť svoj talent naspäť na Slovensku.

Nádejným mladým vedcom je Filip Korim, študent veterinárnej medicíny a autor unikátneho atlasu anatomických preparátov, ktoré zlepšujú diagnostiku a pomáhajú pri terapii zvierat. Vďaka grantu môže pokračovať v rozvíjaní nových a humánnych terapeutických metód.

Štrnásťročný Samuel Košťál je v súčasnosti slovenskou jednotkou v plávaní, ktorý má zatiaľ na konte 46 rekordov v rámci Slovenska a vo vrecku splnený limit na Majstrovstvá Európy juniorov v diaľkovom plávaní. Jeho najbližším snom je kvalifikovať sa na Európsky olympijský festival mládeže v roku 2022 a tým dlhodobým je samozrejme účasť na olympijských hrách.

Situácia počas posledného roka nás naučila, že kto chce byť úspešný, musí na sebe tvrdo pracovať, aby dokázal konkurovať aj v meniacich sa podmienkach. O to viac majú náš obdiv deti a mladí ľudia, ktorí v snahe získať vytúžený cieľ na sebe svedomito pracujú. Naším grantom ich chceme povzbudiť v ďalšom napredovaní a poďakovať tak aj ich rodinám za obetavosť,“ uviedol Anton Molnár, riaditeľ Komunikácie SLOVNAFT a.s.

Počet prihlásených uchádzačov a ich úroveň nám ukazuje, že aj v ťažkých časoch si mladí ľudia vedia zachovať nadšenie a túžia sa vo svojej oblasti neustále zlepšovať. Našou úlohou je nenechať ich v tom samých a podať im pomocnú ruku“, dodala Silvia Manczalová, správkyňa Stredoeurópskej nadácie.

Slovnaft so Stredoeurópskou nadáciou doteraz v grantovom programe TNE podporili 453 nadaných detí a mladých ľudí sumou takmer 911 tisíc eur.

Viac informácií o programe Talenty Novej Európy nájdete na www.tne.sk.