Slovnaft v druhom roku pandémie rozšíril podporu verejným komunitám

• zdravotníkom starajúcim sa o covidových pacientov Univerzitnej nemocnice Bratislava venoval Slovnaft dary za viac ako 10 000 eur
  • aj tento rok vznikli nové zelené oázy po celom Slovenku a mladé talenty získali finančnú podporu na svoj ďalší rozvoj
  • Slovnaft pokračoval v podpore športu aj dobrovoľníckych aktivít

Bratislava, 31. december 2021 – Spoločnosť Slovnaft ani v druhom pandemickom roku nepoľavila v podpore komunít, ekológie, kultúry či športu. Na sklonku roka ako poďakovanie venovala zdravotníkom starajúcim sa o covidových pacientov Univerzitnej nemocnice Bratislava dary v hodnote viac ako 10 tisíc eur. Počas celého roka pokračovali zavedené CSR programy ako Zelené oázy, Talenty Novej Európy, Dobrý sused, ako aj podpora športu či kultúrnych podujatí. Spoločnosť podporila tiež verejné zbierky a zapojila sa do viacerých projektov firemného dobrovoľníctva. Mimoriadne aktívni v oblasti dobrovoľníctva sú aj samotní zamestnanci spoločnosti.

Ekológia, šport a kultúra patria k oblastiam, ktoré Slovnaft podporuje dlhodobo. Pandémia tieto aktivity spoločnosti nezastavila, naopak, rozšírila ich a prehĺbila. Pred Vianocami Slovnaft ako poďakovanie za nasadenie pri starostlivosti o pacientov nakazených koronavírusom venoval zdravotníkom na Centrálnom prijímacom oddelení Univerzitnej nemocnice (UN) Bratislava energetické balíčky, palivové karty a bielu elektroniku do kuchyniek v celkovej hodnote vyše 10 000 eur. Na podporu zdravotníkov môžu prispieť aj zamestnanci Slovnaftu prostredníctvom neverejnej zbierky.

Cez tradičné grantové programy Dobrý sused, Zelené oázy a Talenty Novej Európy Slovnaft tento rok podporil sumou vyše 150 tisíc eur komunitné projekty, výsadbu stromov a vytvorenie nových alebo zrekonštruovanie unikátnych verejných priestorov nielen v okolí bratislavskej rafinérie, ale aj po celom Slovensku či nadané deti a mladých ľudí v oblasti vedy, umenia a športu. V Zálesí pri Bratislave tak napríklad vyrástla popri frekventovanej cyklotrase alej ovocných stromov. Aj v roku 2021 mohli zákazníci spoločnosti odovzdať použitý kuchynský olej na viac ako 200 čerpacích staniciach Slovnaft, čím chránili predovšetkým vodu, alebo sa v hlavnom meste odviesť Slovnaft BAjkom, a prispieť tak k zlepšeniu kvality života v meste.

„Hoci mnohé športové či kultúrne podujatia zostali tento rok bez podpory divákov, Slovnaft v duchu hesla #nezastavímesa v spolupráci pokračoval. Považujeme za dôležité zostať v hre – nielen ako firma, ktorá stojí na prahu štrukturálnej transformácie, ale aj ako významný aktér v spoločenskom dianí. Naši dlhoroční partneri sa mohli o nás oprieť aj v roku 2021 a popri nich sme podporili celý rad ďalších väčších či menších organizácií a projektov, pretože si ako veľká firma patriaca do silnej medzinárodnej skupiny uvedomujeme svoju zodpovednosť,“ približuje Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Komunikácie spoločnosti Slovnaft.

V roku 2021 pokračoval Slovnaft aj v podpore športu, a to na národnej aj regionálnej úrovni. Už 10. rok je Slovnaft generálnym partnerom najvyššej futbalovej pohárovej súťaže SLOVNAFT CUP. Spoločnosť je tiež partnerom mužskej hádzanárskej reprezentácie a Majstrovstiev Európy mužov v hádzanej 2022, ktoré sa budú hrať na Slovensku a v Maďarsku. Slovnaft je hlavný partner aj najvyššej ženskej českej a slovenskej hádzanárskej súťaže MOL liga. Na regionálnej úrovni podporuje futbalový klub FC ŠTK 1914 Šamorín a ženský hádzanársky klub HC DAC Dunajská Streda. Tradičnou športovou tvárou Slovnaftu je najúspešnejší slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko, ktorý sa aktuálne chystá na štart svojej 13. Rally Dakar.

Spoločnosť aktívne podporuje dobrovoľnícke aktivity svojich zamestnancov a pravidelne sa zapája do projektov firemného dobrovoľníctva. Rekordný počet – takmer 380 slovnaftárov – sa tento rok zapojilo do aktivít v rámci programu Naše mesto, desiatky zamestnancov aj členov manažmentu pomáhali ochranárom z SOS Bird life pripraviť Vtáčí ostrov na hniezdenie vzácnych druhov vtákov. Už tradične každoročne slovnaftári pomáhajú darovaním krvi. Finančne podporili kolegov postihnutých zemetrasením v Chorvátsku a tornádom na Morave, aktuálne prispievajú do zbierky na podporu zdravotníkov. Vďaka slovnaftárom si našlo pod vianočným stromčekom darčeky aj 99 seniorov a senioriek z domova sociálnych služieb Claritas, ktorých želania naplnili v spolupráci s organizáciou Mapenzi Generation of love.

Spoločnosť podporila tiež zbierku Ligy proti rakovine Deň narcisov, odviezla deti z detských domovov na Letné shakespearovské slávnosti, a sprostredkovala im tak výnimočný dotyk s divadlom v priestoroch Bratislavského hradu. Slovnaft je dlhoročným partnerom filmového festivalu ArtFilm fest, a tiež medzinárodných leteckých dní SIAF. Dlhodobú podporu venuje neziskovej organizácii Plamienok či združeniu Vagus, ktoré pomáha ľuďom bez domova.

O Skupine SLOVNAFT

Skupina SLOVNAFT je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je SLOVNAFT, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy v jednej z najkomplexnejších európskych rafinérií a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Spoločnosť patrí na Slovensku k lídrom v oblasti CSR a firemnej filantropie, významne podporuje šport, kultúru, vzdelávanie, mládež a revitalizáciu životného prostredia. Magazín Forbes zaradil značku Slovnaft medzi najhodnotnejšie slovenské značky. Skupina SLOVNAFT je členom medzinárodnej Skupiny MOL.

Kontaktná osoba:

Anton Molnár