Slovnaft predstavuje doteraz najlepšie prémiové palivá EVO Plus s vylepšenou aditiváciou a trojitým efektom

• prémiové palivá EVO Plus prinášajú zákazníkom trojitý efekt
  • ich uvedeniu na trh predchádzali dva roky kontinuálneho vývoja a dôsledné testovanie,
    do ktorých Skupina MOL investovala zhruba milión eur
  • palivá s novými prísadami sa testovali v nezávislom testovacom centre DTC v rakúskom Schwechate

Bratislava, 27. september 2022 – Dlhšia životnosť motora, lepší výkon a nižšie emisie. To sú tri benefity, ktoré prináša nová aditivácia prémiových palív dostupných na čerpacích staniciach Slovnaft, EVO Plus. Po dvoch rokoch kontinuálneho vývoja a dôsledného testovania s cieľom nájsť najlepšiu aditiváciu pre palivá, Slovnaft predstavuje svoje nové, doteraz najlepšie prémiové palivá EVO Plus s trojitým efektom. Skupina MOL v rámci evolúcie svojich palív investovala do testovania vylepšených aditív zhruba milión eur.

„Evolúcia je súčasťou našich životov, spoločnosti aj energie pre mobilitu. Našim zákazníkom chceme prinášať najvyššiu kvalitu, preto sme opäť vylepšili naše palivá. Vylepšené zloženie aditív – EVOTECH formula – má výrazne silnejšie čistiace účinky pre staršie, ako aj najmodernejšie typy motorov. Zákazníkom tak poskytujeme dlhšiu životnosť motora, lepší výkon a nižšie emisie,“ približuje riaditeľka Maloobchodu spoločnosti Slovnaft Timea Reicher.

Podstatou predĺženia životnosti motora je špičkové čistenie. Podobne, ako fungujú pracie prostriedky, funguje aj EVOTECH formula: obsahuje molekuly, ktoré dokážu identifikovať usadeniny vytvorené v motore, naviazať ich na seba a odstrániť ich z palivového systému. Vyčistí jednotlivé časti motora, a zároveň ich chráni pred koróziou. Usadeniny a nečistoty sa môžu vytvoriť na kľúčových častiach palivového systému – ventiloch, vstrekovačoch a valcoch, a môžu znižovať životnosť aj výkon motora. Inteligentná EVOTECH formula usadeniny vyčistí, čím predĺži životnosť motora a zvýši jeho výkon. Vďaka zníženému obsahu usadenín si motor udrží svoje pôvodné parametre. To znamená, že sa zákazníci vyhnú príliš častej návšteve servisu a predĺžia životnosť svojho automobilu.

Vďaka vylepšenej aditivácii sa zvýšilo aj cetánové číslo motorovej nafty. Vyššie cetánové číslo znamená rýchlejšie vznietenie paliva, ktoré je kľúčom k lepšiemu výkonu motora. V prípade benzínu zvýšený obsah aditív znižuje vnútorné trenie pohybujúcich sa častí motora, čím sa zlepšuje výkon a zabezpečí sa jeho plynulý chod. Čistejšie a efektívnejšie spaľovanie vedie k zníženiu spotreby, a tým aj k nižším emisiám.

Nová, vylepšená aditivácia má aj ďalšie benefity – palivá majú vyššiu oxidačnú stabilitu, čo znamená, že sú lepšie skladovateľné, v prípade nafty sa znižuje penivosť, benzín má vyšší obsah tzv. friction modifier pre nižšie trenie.

Jedinečnú EVOTECH receptúru obsahujú všetky palivá SLOVNAFT EVO. Prémiové palivá EVO Plus majú však vyšší podiel týchto aditív, čo zvyšuje ich účinok. Prémiové palivá EVO Plus sa môžu pravidelne tankovať do všetkých druhov vozidiel, nielen do prémiových.
Prémiový benzín EVO 100 Plus je vhodný aj pre staršie benzínové motory vďaka výrazne nižšiemu obsahu etanolu v porovnaní s benzínom označeným ako E10.

Uvedeniu palív na trh predchádzala dlhá a starostlivá príprava, ako aj úzka spolupráca expertných  technologických tímov Skupiny MOL. Palivá s vylepšenou aditiváciou sú dostupné v celej maloobchodnej sieti Skupiny MOL, v deviatich krajinách regiónu strednej a východnej Európy. Skupina do výberu a testovania novej aditivácie investovala zhruba jeden milión eur. Celý proces od zadania do tendra, cez výber a testovanie nových prísad až po finálne zloženie aditivácie bol časovo náročný.

„Najnovšie vylepšenie aditivácie sme testovali takmer dva roky v našich aj externých laboratóriách a motorových skúšobniach a len v Slovnafte sa ňom podieľalo asi 25 kolegov a kolegýň naprieč rôznymi útvarmi. Pri výbere nových aditív potrebujeme otestovať nielen ich účinky a vzájomné pôsobenie, ale aj ich vplyv na výrobné a logistické technológie,“ vysvetľuje manažér Vývoja a rozvoja produktov spoločnosti Slovnaft Miroslav Mrzula.

Skupina MOL testovala novú aditiváciu v dvoch z celkovo piatich testovacích centier, ktoré testujú palivá podľa európskych noriem –  v Milbrooku v Spojenom Kráľovstve (UK), kde je vývojové centrum dodávateľa prísad, ako aj v nezávislom centre DTC v rakúskom Schwechate.

„Testovacie motory v DTC centre imitujú reálny chod motora. Testy sú časovo náročné, čím sa približujú reálnym podmienkam. V prípade najmodernejších naftových motorov testy zodpovedajú prejdeniu 10- až 30-tisíc kilometrov, pričom spotrebujú 800 až 1800 litrov paliva. Najskôr otestujeme palivo bez prísad a následne s prísadami, aby bol zmeraný ich účinok. Správne zvolené aditíva v palivách výrazne predlžujú životnosť a zvyšujú výkon motora, čím znižujú emisie,“ hovorí David Weissenberger, výkonný riaditeľ DTC.

O Skupine SLOVNAFT

Skupina SLOVNAFT je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je SLOVNAFT, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy v jednej z najkomplexnejších európskych rafinérií a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Spoločnosť patrí na Slovensku k lídrom v oblasti CSR a firemnej filantropie, významne podporuje šport, kultúru, vzdelávanie, mládež a revitalizáciu životného prostredia. Magazín Forbes zaradil značku Slovnaft medzi najhodnotnejšie slovenské značky. Skupina SLOVNAFT je členom medzinárodnej Skupiny MOL.