Štefan Svitko mieri na štart svojho 14. Dakaru

• Dakar 2023 bude najdlhší od roku 2014 a prináša celý rad noviniek
  • Štefan Svitko a Slovnaft Rally Team sú pripravení
  • motocykel KTM a sprievodné vozidlá výpravy odchádzajú do Saudskej Arábie v pondelok 28. novembra, členovia tímu odlietajú do dejiska rely koncom decembra 2022

BRATISLAVA, 25. november 2022 – Najúspešnejší slovenský motocyklový jazdec s tromi titulmi majstra Európy, niekoľkonásobný majster SR v enduro a cross country Štefan Svitko sa vo farbách Slovnaft Rally Teamu postaví na štart prestížnej rely Dakar 2023 už štrnásty raz. Opäťs oficiálny štatútom „Dakarská legenda“ a svojím obvyklým číslom 142. Dakar 2023 prichádza s viacerými novinkami.

V poradí 45. ročník Dakaru začína tento rok o niečo skôr ako zvyčajne – presne na Silvestra –
31. decembra 2022. Saudská Arábia hostí najprestížnejšie preteky sveta už štvrtýkrát a organizátori pre jazdcov pripravili fyzicky aj technicky náročnú trať. Tá povedie naprieč celou krajinou, pričom až 70 % tratí bude úplne nových. Meraných by malo byť viac ako 5000 kilometrov, vďaka čomu je aktuálny Dakar najdlhší od roku 2014. Zásadnou novinkou by mali byť rôzne itineráre trás. Jazdená etapa bude mať dva varianty, pričom jazdcom budú tieto trasy prideľované náhodne. Neochotu jazdcov začínať etapu vyriešili organizátori pridelením bonusovej časovej kompenzácie pre prvého jazdca. Etapu začína vždy víťaz tej predošlej. Dakar 2023 by sa mal zároveň jazdiť bez neutralizačných zón. Ide o úseky rýchlostných skúšok s regulovanou rýchlosťou, počas ktorých si jazdci mohli dokončovať drobné opravy alebo sa najesť, ale etapy rozdeľovali a značne spomaľovali.

Slovenská Dakarská legenda, Štefan Svitko, sa noviniek neobáva: „Či sa plány organizátorov na zmeny udejú aj v realite, uvidíme. Môj odhad je, že sa pri nerovnakých trasách bude viac blúdiť, ale na druhej strane, presne o tom je Dakar. Siahnuť si do svojich rezerv a plne sa sústrediť na terén a vytýčenú trasu. Ja na každý ročník Dakaru idem s rešpektom a sústredím sa, aby som každú etapu zajazdil najlepšie ako dokážem.“

Štartuje sa na západe Saudskej Arábie, na pobreží Červeného mora asi 300 kilometrov severne od Džidy a pokračuje sa krížom cez celý štát až na východ do najväčšej súvislej piesočnej púšte na svete Ar-Rub’ al-Chálí (Pustá končina). Cieľ privedie jazdcov na východné pobrežie k Arabskému zálivu v Dammame, kde sa 15. januára 2023 dozvieme mená celkových víťazov. Na jazdcov čaká štrnásť náročných etáp pieskových dún cez neobývané územia, ale aj úseky vedúce cez severozápadné horské oblasti.

Števo ani tento rok prípravu na Dakar nepodcenil. Využil všetky príležitosti dostať sa na piesok. Čerešničkou na torte bolo jeho celkové víťazstvo pretekov Africa Eco Race, ktoré symbolicky končili v senegalskom Dakare. „Afrika Eco Race bola výborná skúsenosť s dobrou atmosférou, ale teraz sa už sústredím výlučne na Dakar. Po fyzickej stránke som v poriadku. Pred Dakarom by som chcel stihnúť Vysoké Tatry, kde tradične zlepšujem kondičku a ešte niekoľko tréningov na pieskovom podklade,“ hovorí Štefan Svitko.

Slovnaft Rally Team odchádza na Dakar 2023 vo svojom osvedčenom zložení z minulého roka. K Štefanovi Svitkovi a jeho dvornému dakarskému mechanikovi Zlatkovi Novosádovi dobre zapadol fyzioterapeut Jakub Kmeťko. „Jakub bol už minulý rok nielen pre mňa, ale aj pre tím veľkým prínosom, preto som veľmi rád, že ide znova s nami,“ hovorí Števo.  Svoj 14. Dakar odjazdí Svitko ako obvykle na motocykli KTM 450 Rally Replica s doladeným pérovaním. Ohlásená trať cez obrovskú púšť na východe krajiny sľubuje atraktívne divácke divadlo. „Ak by to vyšlo a viac etáp sa pôjde po piesku, budem sa tešiť. Jazdím po ňom radšej ako po kamenistom teréne, ktorý zvyšuje riziku pádu alebo technickej komplikácie. Etapy v horúcej púštnej klíme a aj celkovo dlhší Dakar však predznamenáva, že dostane zabrať kondícia aj technika. Jazdím na rovnakej motorke už niekoľko rokov, poznáme ju dobre ja aj mechanik Zlatko Novosád. Verím, že sa nám vyhnú všetky technické problémy, ktoré sme na poslednom Dakare doslova zbierali takmer v každej etape,“ dopĺňa Svitko.

O fyzickú a mentálnu vzpruhu sa počas dvoch náročných týždňov Števovi a Slovnaft Rally Teamu postará aj 15 kilogramov čerstvo praženej kávy Fresh Corner. Okrem kávy a tradičnej výbavy bivaku pocestujú s motorkou aj spoľahlivé produkty z radov MOL Dynamic a EVOX, nevyhnutné pre správne fungovanie motorky v extrémnych podmienkach. Na mazanie motora používa Svitko olej MOL Dynamic Moto 4T Racing 10W-50, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre náročné podmienky, na ochranu reťaze zas MOL Dynamic Moto Chain O-X 400 ML. Na priazeň svojho partnera, spoločnosti Slovnaft, sa môže Štefan Svitko spoľahnúť už štrnásť rokov. „Hoci so Števom tvoríme zohratý tím, vždy nás prekvapí svojou bojovnosťou, húževnatosťou a ľudskosťou. Maximálnu koncentráciu na trati vymení podvečer za úsmev na tvári a pohostinnosť. Jeho príbehy o stretnutí jazdcov z celého sveta na káve v Svitkovom bivaku sú legendárne,“ uvádza hovorca a riaditeľ Komunikácie Slovnaftu Anton Molnár.

Števova vytrvalosť, nadšenie pre jazdu a neustále zlepšovanie sú aj pre Slovnaft inšpiráciou. „Tak ako Števo pracuje na sebe, aj my sa vyvíjame a neustále zlepšujeme  našu kvalitu. Po dvoch rokoch vývoja a testovania sme tento rok predstavili naše vylepšené palivá EVO a EVO Plus s novou aditiváciou. Tzv. EVOTECH formula predlžuje životnosť motora, zlepšuje výkon a znižuje emisie. Potvrdzuje to aj fakt, že Štefan Svitko, jazdec svetových parametrov, pravidelne tankuje do svojej motorky náš prémiový benzín EVO 100 Plus. Pred jeho cestou na Dakar mu želáme najmä pevné zdravie a na samotnom Dakare povestnú dávku šťastia, aby Slovnaft Rally Team opäť urobil výsledok, ktorý poteší každého fanúšika motoristického športu,“ dopĺňa Anton Molnár.

Od svojej premiéry na Dakare v roku 2010 vo všetkých ročníkoch štartoval Štefan Svitko s podporou Slovnaftu. Hneď na prvom Dakare v kategórii motocyklov obsadil trináste miesto a stal sa najúspešnejším nováčikom. Nasledujúci rok pre poruchu na motorke nedokončil ôsmu etapu a musel odstúpiť. O dva roky neskôr mal nepríjemný pád a zo súťaže odstúpil len tri etapy pred koncom.
V roku 2013 skončil deviaty, ale v rokoch 2012 a 2015 obsadil celkovo piate priečky. V roku 2016 dosiahol doteraz najlepší výsledok, keď triumfoval na 2. mieste. V roku 2017 skončil na 25. mieste (bez penalizácie by mu patrila 7. pozícia). Nasledovali dva smoliarske ročníky, kedy si v roku 2018 na Dakare zranil rameno a po 10. etape z priebežnej 8. priečky odstúpil. V roku 2019 odstúpil pre poruchu motocykla v 8. etape, opäť z priebežnej fantastickej 8. priečky. Konečné 11. miesto si vybojoval v roku 2020, v nasledujúcom roku skončil na celkovom 8. mieste. V roku 2022 vybojoval 12. miesto. Na Dakare je Svitko vysoko rešpektovaným jazdcom a súčasťou svetovej elity. Pri jeho mene svieti aj titul „legenda Dakaru“, pre jazdcov, ktorí sa na najnáročnejšej maratónskej rely sveta zúčastnili viac ako desaťkrát.  Okrem rýchlosti a odvahy už viackrát vo svojej kariére ukázal aj ľudskosť. Keď sa jeho súperi zranili a potrebovali pomoc, neváhal. Tento prístup ocenili v septembri 2021 dve prestížne organizácie: Slovenský olympijský a športový výbor a kolégium Klubu fair play mu udelil najvyššie ocenenie Fair Play „Cena Jána Popluhára” za rok 2020 a Európske hnutie za Fair play Európsku Fair play plaketu za zásluhy a Diplom 2021 za mimoriadne správanie a prístup. V marci 2022 sa Svitko stal laureátom Mimoriadnej ceny Krištáľového krídla.

Priaznivci slovenského reprezentanta môžu počas celých pretekov sledovať aktuálne dianie, vrátane zaujímavých informácií zo zákulisia na jeho fanúšikovskej stránke: www.facebook.com/StefanSvitkoFanklub a na jeho oficiálnej web stránke www.stefansvitko.com. Počas Dakarskej rely budú aktualizované informácie prinášať aj sociálne siete spoločnosti Slovnaft (facebook.com/myslovnaft a instagram.com/myslovnaft).