Slovnaft sa pre nové dodanenie obrátil na prezidentku SR

BRATISLAVA, 29. marec 2023

Spoločnosť Slovnaft považuje novelu zákona, ktorou poslanci NR SR schválili vyrubenie 70 % solidárneho príspevku za rok 2023, za neprijateľnú, nespravodlivú, diskriminačnú a poškodzujúcu záujmy Slovenska. Spoločnosť sa preto obrátila na prezidentku SR, aby preskúmala prijatú novelu a vrátila ju Národnej rade SR.

„Schválený zákon môže vo svojich dôsledkoch reálne znamenať ukončenie výroby palív na Slovensku, keďže v neprimeranom a ničím neodôvodnenom rozsahu odčerpáva z nášho podniku hotovosť, ktorá by mohla byť v budúcnosti využitá na preklenutie tých rokov, keď náš podnik vykáže straty ,“ píše sa v liste spoločnosti Slovnaft prezidentke SR.

Aj počas stratových rokov by však Slovnaft mal pokračovať vo svojich investičných aktivitách v záujme zachovania výroby a zabezpečenia ropnej stability na Slovensku.

Slovnaft vníma schválený zákon ako priamy útok časti politického spektra na dlhodobo úspešný súkromný podnik strategického významu, ktorý má mimoriadny multiplikačný dopad na množstvo dodávateľov, príjmy domácností, a následne aj na verejné financie.

Pani prezidentka už obdobný postup vrátenia zákona uplatnila pri inej energetickej spoločnosti. Slovnaft poukazuje na rozličnosť týchto prípadov.

Kým spoločnosť EUSTREAM, a.s., by sa pri novele zákona o pozemných komunikáciách, ktorú pani prezidentka vrátila do parlamentu, dostala do potenciálnych finančných ťažkostí hlavne pre svoje obchodné rozhodnutia z minulosti, v prípade spoločnosti SLOVNAFT, a.s., ide o vplyv externých regulačných rozhodnutí. Investície, ktoré Slovnaft musí vykonať a na ktoré potrebuje zdroje, vyplývajú jednak zo sankčných mechanizmov EÚ v súvislosti s vojnou na Ukrajine, a tiež nadväzujú na politiku Green Deal. Odčerpanie týchto investičných zdrojov cez mimoriadne zdanenie Slovnaft existenčne ohrozí.

Pre ilustráciu, Eustream vyplatil na dividendách svojim akcionárom 4,52 miliardy eur v rokoch 2013 až 2021, v prípade Slovnaftu to bolo 405 miliónov eur, keďže Slovnaft väčšinu svojho zisku investuje do údržby a prevádzky rafinérie. Vládne strany, vrátane OĽaNO, tak svojím opätovným hlasovaním, resp. nehlasovaním v parlamente de facto naďalej podporujú masívny vývoz kapitálu mimo hraníc Slovenska.

Poslanci NR SR navyše nijakým spôsobom nezdôvodnili opodstatnenosť výšky schváleného solidárneho príspevku a vôbec neposúdili jeho možný dosah na jedinú slovenskú rafinériu. EÚ stanovila sadzbu solidárneho príspevku na úrovni minimálne 33 % z nadmerných ziskov. Sadzbu 70 % preto nemožno považovať za adekvátnu. Takáto sadzba mimoriadne znevýhodňuje domácu rafinériu z hľadiska jej medzinárodnej konkurencieschopnosti, a to aj preto, že od 60 do 90 % tržieb z predaja rôznych výrobkov, ktoré majú byť tiež predmetom osobitného zdanenia, pochádza z predaja v zahraničí.

Pre porovnanie, na rakúsku rafinériu sa uplatňuje sadzba na úrovni 40 % za obdobie 1,5 roka – od 1. 7. 2022 do konca roku 2023. Rakúska rafinéria si pritom môže túto sadzbu znížiť na odporúčaných minimálnych 33 %, ak preukáže vykonanie zelených investícií. Z tohto porovnania jasne vyplýva, že v rámci priameho konkurenčného boja dvoch krajín a dvoch rafinérií Slovensko v skutočnosti prehrá, pretože slovenská rafinéria nebude môcť vykonať také investície, vrátane investícií do ekologizácie výroby, ako sa to udeje u susedov.

Chceme tiež upozorniť na skutočnosť, že v prípade zastavenia výroby v našej rafinérii v nejakom momente v budúcnosti nebude môcť byť slovenský trh zásobovaný zo zahraničia. Všetky okolité krajiny, s výnimkou Maďarska, sú totiž nesebestačné vo výrobe najviac žiadaného paliva – motorovej nafty – a práve SLOVNAFT, a.s., doteraz pôsobil ako jediný tzv. balančný výrobca, ktorý nesúlad dopytu a ponuky na celom regionálnom trhu svojou výrobnou a predajnou činnosťou vyrovnával,“ uvádza sa v liste.

Slovnaft považuje prijatú úpravu zákona o solidárnom príspevku za dlhodobo poškodzujúcu Slovensko v rôznych aspektoch – od hrozby zastavenia výroby motorových palív, cez zásadné zníženie dôveryhodnosti Slovenska v očiach investorov vzhľadom na vysokú nepredvídateľnosť podnikateľského prostredia, až po hrozbu obmedzenia hospodárskeho rozvoja národnej ekonomiky, zamestnanosti a životnej úrovne občanov Slovenska.