Umenie a kultúra na Slovensku sa v tomto roku pre pandémiu ocitli v neľahkej situácii. Divadlá sú bez divákov, no naďalej pokračujú vo svojej práci a pripravujú sa na opätovné otvorenie svojich brán. Slovnaft sa ako dlhoročný podporovateľ kultúry rozhodol aspoň symbolicky vyjadriť podporu deviatim divadlám a jednej galérii, s ktorými spolupracuje. Rozdelil medzi nich čiastku 30 000 eur.

Finančnú podporu získa Bratislavské bábkové divadlo, Divadlo Malá scéna STU, Jókaiho divadlo, Nové divadlo Nitra, Mestské divadlo Žilina, Galéria Ľ. Fullu Ružomberok, Divadlo Thália, Štátne divadlo Košice, Spišské divadlo a Prešovské národné divadlo. S väčšinou z nich Slovnaft dlhoročne spolupracuje v rámci projektu Kultúra so Slovnaftom, ktorý má priblížiť umenie deťom.

„Opatrenia na spomalenie šírenia koronavírusu zasiahli aj náš projekt na podporu kultúry a umenia. Napriek tomu v ňom chceme pokračovať, aj keď v zmenenej podobe. Rozhodli sme sa, že financie pre tento projekt na rok 2020 rozdelíme medzi kultúrne stánky, aby sme im aspoň trochu pomohli preklenúť náročný čas,“ povedal Oszkár Világi, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SLOVNAFT, a.s.

Slovnaft spustil roku 2012 projekt So Slovnaftom do divadla, ktorý má pomôcť základným školám vo väčšej miere využiť kultúrne poukazy Ministerstva kultúry SR. Pred dvomi rokmi sa k projektu pripojila aj ružomberská galéria. Za sedem  rokov Slovnaft uhradil základným školám z menších miest a obcí náklady na prepravu žiakov za kultúrou a umením v sume takmer 250 tisíc eur vďaka čomu navštívilo divadelné predstavenia a galériu viac ako 41 000 školákov.

Divadlá a galéria financie využijú na udržanie svojich aktivít v rámci umeleckej tvorby alebo na pokrytie časti režijných nákladov.  Spišské divadlo napríklad na výrobu dvoch inscenácií, Jókaiho divadlo na naštudovanie a prípravu predstavenia pre deti a mládež a Divadlo Thália na profesionálnu nahrávku dvoch predstavení, aby ich mohli prezentovať aj online. Divadlo Malá scéna STU peniaze využije na pokrytie prevádzky počas skúšania divadelnej inscenácie, novú inscenáciu z príspevku vytvorí Bratislavské bábkové divadlo a Prešovskému národnému divadlu pomôžu pokryť prevádzkové náklady a dofinancovať prípravu dvoch inscenácií. Ružomberská galéria Ľ. Fullu použije financie na  vývoj a prípravu nových vzdelávacích formátov a aktivít pre návštevníkov, ako aj nový výstavný projekt pripravovaný pre rok 2021.

Pandémia koronavírusu pripravila o divákov nielen umelecké a kultúrne inštitúcie, ale aj športovcov. Slovnaft aj napriek tomu zostal partnerom všetkých súťaží, klubov aj individuálnych športovcov, ktorých podporoval. V čase pandémie zároveň zintenzívnil pomoc pre zdravotníctvo darovaním pľúcnych ventilácií ale aj dezinfekcie, aby zdravotnícke zariadenia účinne zvládali šírenie infekcie.

Z čitateľov júnového čísla bezplatného magazínu Fresh, ktorí vylúštili krížovku a poslali znenie tajničky do redakcie, sme vyžrebovali troch výhercov zo slovenskej verzie a troch výhercov z maďarskej verzie magazínu.

Slovenská verzia júnového čísla magazínu Fresh:
Ladislav D., Mochovce; Andrea M., Poprad a Dušan S., Beluša

Maďarská verzia júnového čísla magazínu Fresh:
László E., Želiezovce; Mária L., Nové Zámky a Tobiás Zs., Veľké Kapušany.

Každému z výhercov sme odoslali poštou darčekovú palivovú kartu GIFT v hodnote 20 eur.

Dostatok dezinfekčných prostriedkov je v dnešnej dobe nevyhnutný pre ochranu zdravia a dôsledné dodržiavanie hygienických štandardov. Na čerpacích staniciach Slovnaft je preto od teraz v predaji dezinfekčný roztok na ruky SLOVNAFT HYGI FLUID E+ na ruky s obsahom glycerínu.

„V Slovnafte nám záleží na tom, aby boli naši zákazníci zdraví a v bezpečí doma aj na cestách. Dezinfekčný prípravok SLOVNAFT HYGI FLUID E+, ktorý sme vyvinuli priamo v Slovnafte, je ekonomicky dostupným riešením pre každú domácnosť,“ hovorí Timea Reicher, riaditeľka Maloobchodu.

Roztok SLOVNAFT HYGI FLUID E+ je vďaka pridanému glycerínu vhodný na šetrné čistenie rúk. Pre dosiahnutie maximálneho účinku prostriedku pri dezinfekcii rúk naneste 2x3 ml prípravku na dlane a dôkladne rozotrite po povrchu rúk po dobu 2x30 sekúnd. Nepoužívajte na sliznice, do otvorených rán, do očí a ich blízkosti. Prostriedok nie je vhodný na čistenie povrchov citlivých na alkohol.

Dezinfekčný roztok je dostupný v celej sieti čerpacích staníc Slovnaft a predáva sa v balení s objemom 1 liter.

Zhruba 170 000 minerálok v PET fľašiach kupovala každoročne spoločnosť Slovnaft pre svojich zamestnancov v rámci zabezpečovania pitného režimu v letných mesiacoch. To predstavovalo asi päť ton plastového odpadu. V snahe chrániť životné prostredie a znižovať objem plastového odpadu inštaloval Slovnaft tento rok na svojich prevádzkach i v administratíve výdajníky vody. Tie sú napojené na vodovodnú sieť a majú v sebe zabudovanú filtračnú technológiu, ktorá odstraňuje všetky nečistoty, rozptýlené častice, chlór, zápach, baktérie či iné látky väčšie ako 0,5 mikróna. Približne 140 výdajníkov vody tak ročne ušetrí nielen opakovaný nákup, skladovanie a distribúciu tisícov PET fliaš, ale najmä tony odpadu. A  zabezpečia pitný režim nielen v lete, ale po celý rok.

Slovnaft získal začiatkom marca ocenenie MasterCard Obchodník roka 2019 v kategórii Čerpacie stanice s predajňou. Mastercard obchodník roka je ocenenie pre najlepších obchodníkov v rôznych kategóriách maloobchodu. V tomto roku sa konal už siedmy ročník súťaže.

Kategória Čerpacie stanice s predajňou mala na súťaži premiéru: „Zloženie kategórií prechádza neustálym vývojom a odráža tak dianie na retailovom trhu. Novinkou tohto ročníku je kategória Čerpacia stanica s predajňou, ktorej víťazom sa stal Slovnaft,“ povedal Michal Čarný, generálny riaditeľ Mastercard pre Českú republiku a Slovensko.

Víťazov súťaže Mastercard obchodník roka 2019 určila vzorka 1000 respondentov z celého Slovenska v reprezentatívnom výskume spoločnosti GfK Czech. Hodnotili sa parametre ako spontánne vymenovanie predajne („top of mind“), dôvera a miera lojality zákazníkov k predajni. Slovnaft získal ocenenie práve vďaka vysokej spontánnej znalosti značky medzi zákazníkmi a ich lojalite.