Výnimočné diplomové práce, atraktívne témy a slávnostná atmosféra dominovali 15. novembra oceňovaniu študentských prác Najdiplomovka 2022, ktorou Slovnaft už 17 rokov odmeňuje pozoruhodné študentské výkony

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 17 diplomových prác z 10 fakúlt, z nich 12 najlepších postúpilo do užšieho výberu. Odborná komisia zložená z odborných inžinierok a inžinierov Slovnaftu, ktorá práce hodnotila sa zhodla na tom, že tie tohtoročné vynikali pozoruhodnou kvalitou, výborne zvolenými témami a jasným prepojením s praxou.

Víťazstvo si napokon odniesli dve práce z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave (Zníženie uhlíkovej stopy pri výrobe vodíka Ing. Dominika Hoppeja a Výroba MEA s využitím priameho nanášania katalytických vrstiev generátorom iskrového výboja – zväčšenie do 100 cm2, ktorú vypracovala Ing. Nina Zábojníková) a jedna práca z Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzita v Žiline (Štúdium sorpčných prostriedkov od Ing. Andrey Bohdalovej).

Na podujatí sme ocenili aj úspech študentov stredných škôl na 54. ročníku Medzinárodnej chemickej olympiády, ktorá sa konala dištančne v čínskom Tiencine. V svetovej konkurencii slovenskí študenti aj tento rok zažiarili a všetci štyria oficiálni reprezentanti si vybojovali medaily: Patrik Fábrik zo Spojenej školy Novohradská 3 v Bratislave a Samuel Kolesár z Gymnázia arm. gen. L. Svobodu v Humennom si odniesli striebro, kým Adam Kleman a Adam Benjamin Plšek, obaja z prievidzského Gymnázia V. B. Nedožerského, získali bronz.

Všetkým ocenením srdečne blahoželáme.

#SpoluDokazemeVela

Spoločnosť Slovnaft v uplynulých dňoch zaznamenala viacero upozornení na podvodné aktivity, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach v mene Slovnaftu. Ide o výzvu na zapojenie sa do testu a vyplnenie dotazníka, ako aj priamu výzvu na investovanie do akcií Slovnaftu s prísľubom vysokého zisku. Po zaregistrovaní dostali zákazníci telefonát, v ktorom sa ich pani lámanou slovenčinou pýtala na ich skúsenosti s obchodovaním.

Spoločnosť Slovnaft sa dôrazne dištancuje od týchto aktivít. Všetkým obyvateľom odporúča, aby sa nezapájali a nereagovali na príspevky zverejnené mimo oficiálnej stránky https://slovnaft.sk/sk/ a oficiálneho profilu spoločnosti Slovnaft na sociálnych sieťach.

Slovnaft upozorňuje na falošné aktivity s prísľubom vysokého ziskuSlovnaft upozorňuje na falošné aktivity s prísľubom vysokého zisku

Aj keď to neznie asi najkrajšie, povedali sme to nahlas: Len talent nestačí. A keďže sme to povedali kreatívne, získala naša kampaň pre program Talenty novej Európy aj dve ocenenia v najprestížnejšej reklamnej súťaži Zlatý klinec.

Klinec sme trafili po hlavičke hneď dvakrát. Dva strieborné klince získala naša kampaň Len talent nestačí, ktorú sme v roku 2022 pripravili v spolupráci s agentúrou Dotcom.sk pre program Talenty novej Európy. Jej cieľom bolo upozorniť na to, že narodiť sa s mimoriadnym talentom na dosiahnutie excelentných výsledkov naozaj nestačí, a niekedy nestačí talent doplniť o tvrdú prácu. Rozvoj talentu, či sa nám to páči alebo nie, si často vyžaduje aj nemalé finančné prostriedky – na nákup hudobného nástroja, športového alebo vedeckého vybavenia alebo zaplatenie spravidla nie lacného tréningu. Preto sme v krátkom reklamnom spote ukázali svet, v ktorom talentu prostriedky chýbajú.

Ocenenia sme získali v dvoch kategóriách:

• Craft: Best sound craft – strieborný klinec
  • Film: Online film a video – strieborný klinec

Ocenené video mladého nadaného hudobníka Ferdinanda Slezáka sme natočili na spôsob  krátkeho MasterClass – hudobného kurzu, ako hrať na husliach. Víťaznú hudbu – imitáciu hry na husliach nahral Tomáš Palonder.

Kampaň okrem umeleckého počinu splnila aj svoj základný účel: do programu Talenty novej Európy sa v uplynulom ročníku prihlásilo 163 mladých ľudí a 65 z nich sme spolu podporili sumou 66 000 eur. Cieľom programu je, aby všetky deti mali rovnaké prostriedky a príležitosti na rozvoj svojho nadania, a otvorili sme tak pre mladých brány do sveta, kde talent postačí. #SpoluDokazemeVela

Zlatý klinec je najvýznamnejšou súťažou o najkreatívnejšiu reklamu na Slovensku, ktorá je organizovaná každoročne od roku 1994. Základným a jediným kritériom hodnotenia kvality súťažných prác je originalita a inovatívnosť kreatívneho nápadu a kvalita jeho realizácie.

Vyhlasovateľom je spoločnosť Ad Awards Association, s. r. o., a odbornými garantmi sú Klub reklamných agentúr Slovenska (KRAS), Art Director's Club Slovensko (ADC) a mesačník Stratégie.

Naša spoločnosť považuje obchodovanie s ľuďmi za jeden z najvážnejších trestných činov. Preto sme vo verejnom záujme podporili Ministerstvo vnútra (MV) SR a poskytli sme pre kampaň proti obchodovaniu s ľuďmi priestory našich čerpacích staníc.

Vhodné miesto na kampaň

Najčastejšou formou dopravy obetí obchodovania s ľuďmi, či už do cieľovej krajiny alebo samotného miesta vykorisťovania, je pozemná doprava s využitím osobného motorového vozidla či autobusu. Aj to bol dôvod, prečo kampaň realizujeme práve na čerpacích staniciach,“ vysvetľuje riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin.

Netradičná kampaň chce osloviť všetkých ľudí z ohrozených skupín, súčasné aj potenciálne obete, prostredníctvom nálepiek na zrkadlách toaliet čerpacích staníc a letáčikmi dostupnými v ich priestoroch. Headline kampane „Mne sa to nemôže stať“ vyzýva všetkých ľudí hľadajúcich si prácu k ostražitosti, aby si overili nielen agentúru, ktorá im prácu ponúka, ale napríklad aj budúceho zamestnávateľa či ubytovňu, ktorú im agentúra sľubuje.

Informačné materiály sú v takmer celej sieti našich servisných staníc, nielen na tranzitných, ale aj lokálnych. Denne cez ne prejde takmer 200-tisíc ľudí, preto veríme, že sa nám spoločnými silami podarí zvýšiť povedomie o rizikách spojených s hľadaním si práce, a najmä znížiť počet obetí obchodovania s ľuďmi, približuje manažér spotrebiteľského marketingu Martin Gregor.

Nástrojom zisku z obchodovania s ľuďmi sú všetky vekové kategórie

Ministerstvo spustilo kampaň pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý si pripomíname každoročne 18. októbra. Kampaň je v slovenskom a ukrajinskom jazyku, určenom pre odídencov z Ukrajiny.

Veková hranica obetí trestného činu obchodovania je od polročného bábätka až po dôchodcov. Obete sú najčastejšie obchodované za účelom pracovného či sexuálneho vykorisťovania alebo núteného sobáša, pričom nástrojom zisku pre páchateľov sú aj spomínané deti. Len málokto z nás si vie predstaviť, ako sa cítia a čo prežívajú obete týchto trestných činov a aké následky zanechávajú na ich životoch.

Vzácne druhy vtákov môžu na jar hniezdiť na Vtáčom ostrove. Pod vedením SOS / Birdlife Slovensko s čistením ostrova pomáhali aj dobrovoľníci zo Slovnaftu.

Tisícky vzácnych vtákov prilietajú na jar hniezdiť na Vtáčí ostrov uprostred Hrušovskej zdrže na Dunaji. Hniezdenie im však môžu prekaziť náletové dreviny a husté vysoké porasty. Čajky, rybáre či kalužiaky potrebujú pre hniezdenie nízky porast, preto ostrov každoročne čistia desiatky dobrovoľníkov pod vedením odborníkov z občianskeho združenia SOS / Birdlife Slovensko. Aj tento rok sa k nim tradične pridalo 34 slovnaftárov, ktorí dva dni pomáhali kosiť a čistiť takmer 7 hektárov ostrova od porastu, a pripraviť tak priestor pre nových osadníkov a ich hniezdenie. Nehovoríme pritom o bezvýznamných počtoch – za jednu sezónu sa na ostrov zletí až 70 tisíc vtákov.

Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko je mimovládna nezisková organizácia, ktorej hlavným poslaním je ochrana a výskum voľne žijúceho vtáctva a jeho biotopov. Spoločnosť sa predovšetkým venuje ochrane druhov, biotopov a území, ochranárskemu výskumu a environmentálnej politike. Spolupráca organizácie so Slovnaftom sa začala v roku 2014, keď ornitológoviaSOS/BirdLife v spolupráci s útvarom životného prostredia Slovnaftu inštalovali v priestoroch rafinérie v Bratislave umelé hniezda pre chránené belorítky.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa do dobrovoľníckej aktivity zapojili.

#Spoludokážemeveľa