Hoci ide o americký vynález, svoj prapôvod má hot dog v Nemecku. Popularitu však získal aj u nás. Voľbou číslo jeden je aj v sieti Fresh Corner. Ročne sa ho na čerpacích staniciach Slovnaft predá viac ako 6 miliónov.

História hot dogu sa datuje do druhej polovice 19. storočia. Spočiatku sa nemecký frankfurtský párok podával na severoamerickom kontinente  len s kyslou kapustou. Neskôr sa však prešlo na praktickejší spôsob servírovania tohto tradičného nemeckého jedla – s bielym pečivom.

Časom sa párok v pečive rozšíril naprieč Spojenými štátmi a neodmysliteľne zostal spojený s bejzbalovými zápasmi, na ktorých sa predával ako rýchle občerstvenie pre divákov. O názve hot dog existuje mnoho rôznych legiend. Najčastejšie sa však pomenovanie spája s menom Tad Dorgan, ktorý na bejzbalovom zápase v New Yorku predával karikatúry „horúcich jazvečích párkov“ a nazýval ich „hot-dogmi“. V názve zamenil slovo za „pes“, pretože nevedel správne napísať nemecké pomenovanie jazvečíka.

Na svete existujú desiatky variant párku v rožku. Podáva sa s rôznymi omáčkami, fermentovanou zeleninou aj opraženou cibuľou. V niektorých krajinách jedia klobásu v kukuričnom cestíčku, inde podávajú párok s ananásom či avokádom.

Na čerpacích staniciach Slovnaft je hot dog jednoznačne voľbou číslo spomedzi gastro ponuky. Ročne sa ho na Slovnafte predá viac ako 6 miliónov kusov. V stálej ponuke je hot dog s frankfurtským párkom, paprikovým párkom a párkom so syrom. Maxi hot dog sa predáva v dvoch variantoch: s párkom so syrom čedar a papričkami jalapeňo a s tirolskou klobásou. Novinkou je tretí typ v rodine Maxi hot dogov – hot dog Maxi s mozzarellou a paradajkami. Grilovaný párok v jemne chrumkavom pečive si možno ozvláštniť jednou zo šiestich druhov omáčok.

Ambíciou prvého ročníka konferencie Bratislava Summit: Start With Children bolo poukázať na to, že v bezpečných a atraktívnych mestách pre deti sa žije lepšie všetkým. Aby sa projekt mohol zrealizovať, pridali sme sa k tejto myšlienke a spoločne s Nadáciou CEF sme konferenciu podporili. Mesto Bratislava túto podporu ocenilo titulom Významný darca hlavného mesta.

Summit o lepšej budúcnosti miest pre deti privítal na pódiách v Starej tržnici viac ako päťdesiat rešpektovaných osobností z oblastí urbanizmu, architektúry, sociológie, tvorby mestských politík, životného prostredia, vzdelávania či umenia. Vypredané prednášky a záujem verejnosti o sprievodné podujatia potvrdili, že konferencia priniesla do Bratislavy tému dôležitú pre ľudí.

Účastníci a účastníčky summitu mohli počas jeho trvania využívať aj naše zdieľané bicykle Slovnaft BAjk. Stojan s bicyklami sme umiestnili priamo pred Starú tržnicu. Projekt Slovnaft BAjk je jednou z kľúčových aktivít Slovnaftu, ktorou podporujeme mobilitu a komunitný život. Viac o našej spoločenskej zodpovednosti si nájdete na web stránke #SpoluDokazemeVela.

Spoločnosť Slovnaft zaznamenala v uplynulých hodinách viacero sťažností zákazníkov čerpacích staníc (ČS) na dvakrát stiahnutú platbu za nákup. Prešetrenie situácie ukázalo, že ide o problém autorizačného centra banky.

„V informačných systémoch spoločnosti Slovnaft sú všetky platby započítané iba raz. Problém nastal v autorizačnom centre banky. Podľa ich vyjadrenia by mali byť všetky duplicitné transakcie zrušené a peniaze vrátené držiteľom kariet, avšak môže to trvať niekoľko dní,“ vysvetľuje hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Festival Art Film oslavuje jubileum, od prvého ročníka je partnerom významného podujatia spoločnosť Slovnaft.

Slávnostný ceremoniál v košickej Kunsthalle odštartoval predposledný júnový víkend filmový maratón Medzinárodného filmového festivalu Art Film. Najväčší a najstarší filmový festival na Slovensku tento rok oslavuje tri desaťročia. Už v roku 1993, kedy festival začínal, sme stáli po jeho boku a je to tak dodnes.

„Art Film za tridsať rokov svojho fungovania priniesol na Slovensko nielen osobnosti svetovej kinematografie, ale predovšetkým priehrštie kvalitných kultúrnych zážitkov. Dobrý koncept aj nasadenie organizátorov pomáhalo festivalu vyrásť na súčasnú úroveň. Preto sme s potešením pri Art Filme dodnes,“ uviedla Erika Skupeňová z Komunikácie SLOVNAFT, a.s., ktorá zodpovedá za projekty spoločenskej zodpovednosti.

Väčšina histórie Art Filmu je spojená s mestom Trenčianske Teplice. V roku 2016 sa festival presťahoval do Košíc, kde našiel širšie zázemie a možnosti na ďalší rast. Art Film sa môže pochváliť dlhým zoznamom hereckých a režisérskych osobností, ktoré festival osobne navštívili a prevzali si ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera. Sú medzi nimi legendy ako Franco Nero, Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Geraldine Chaplin, Gérard Depardieu, Annie Girardot, Ornella Mutti, Mari Törőcsik, Vlastimil Brodský, Jozef Króner, Andrzej Wajda či Dušan Hanák. Na slávnostnom otvorení jubilejného 30. ročníka k nim pribudli režiséri Miloslav Luther a Cristi Puiu. MFF Art Film vzdal poctu aj Ctiborovi Bachratému, dvornému fotografovi Art Filmu, ktorý bol s festivalom spojený od jeho začiatkov. Históriu festivalu približuje výstava jeho fotografií.

Po slávnostnom otvorení Košice ponúkajú divákom exkluzívne filmové premiéry a bohatý sprievodný program do 28. júna.

#SpoluDokazemeVela

Foto: TASR

Boli sme pri tom aj my.

Herecké osobnosti zo Slovenska aj Česka, štyri desiatky filmov z celého sveta, ale aj hudba a divadlo. Premiérový ročník medzinárodného filmového festivalu June Film Fest (JuFF) zmenil historické centrum Trnavy na stánok kultúry. Divákom festival ponúkol súťaž prvých hraných filmov, tohtoročnú českú a slovenskú tvorbu, seriálové novinky aj divácke hity. Možnosť prezentácie malo aj šesť krátkych filmov z tvorby Vysokej školy múzických umení.

Ocenenie Zlatá lipa za najlepší film udelila medzinárodná porota v súťaži hraných debutov „Prvý dotyk“ kazašskému filmu Bauryna Salu (Adoptovaný syn). Súčasťou záverečného ceremoniálu bolo aj odovzdanie Ceny Campari za objavný talent nádejných filmových hviezd. Odniesla si ju mladá herečka Dana Droppová, ambasádorka premiérového JuFF.  Organizátori sa rozhodli vzdať hold filmovému umeniu a jeho osobnostiam aj udelením špeciálneho ocenenia Zlatá Lipa za výnimočný prínos vo filmovom umení. Ako prvý ju získal uznávaný český herec Karel Roden. Trofeje s ústredným motívom lipového listu vytvoril pre festival uznávaný umelec Ašot Haas.

Zakladatelia festivalu v premiérovom ročníku bohato naplnili svoju ambíciu sprostredkovať návštevníkom nezabudnuteľné zážitky. „Podpora hereckých osobností a ľudí z umeleckej obce je pre nás veľkým záväzkom. Ženie nás vpred tak isto ako dôvera partnerov, ktorí s nami podstúpili krok do neznáma a stali sa súčasťou prvého ročníka JuFF,“ uviedol riaditeľ festivalu Michal Ruttkay. Medzi partnermi, ktorí prispeli k úspešnej premiére festivalu, bol aj SLOVNAFT, a.s. „June Film Fest bol presvedčivý svojím multižánrovým programom a kvalitnou organizáciou. Takéto podujatia, prinášajúce umelecké zážitky širokému okruhu ľudí, patria medzi tie, pri ktorých s hrdosťou stojíme aj my,“ povedala Miroslava Schneider z Komunikácie Slovnaftu.

#SpoluDokazemeVela

Foto: June Film Fest