Vzhľadom k neplánovanému odstaveniu a následného nábehu jednej z výrobných jednotiek bude v rafinérii Slovnaft prebiehať spaľovanie na poľných horákoch, ktoré môže sprevádzať zvýšená hladina hluku. Ukončenie nábehu je predpokladané do 9. 3. 2019. Cieľom spoločnosti Slovnaft je skrátiť negatívne vplyvy činností znižujúcich pohodlie obyvateľov žijúcich v okolí rafinérie na nevyhnutné minimum.

Základné informácie o poľných horákoch a ich činnosti:

Poľné horáky sú potrebné v každej rafinérii, ktorá spracováva ropu. Prispievajú k spoľahlivému a bezpečnému chodu rafinérie a chránia svojím spôsobom okolie od mimoriadnej situácie. Poľné horáky s plameňom, a občas aj dunivým zvukom, môžu vzbudiť obavy, no pre okolie však nie sú nebezpečné. Naopak, sú signálom, že zložitá sústava rafinérskych výrobných jednotiek spoľahlivo funguje a nikoho neohrozuje.

Z pohľadu ekonomiky je spaľovanie na poľných horákoch nežiaduce, keďže rafinéria prichádza o materiál, ktorý je potrebný pri výrobnom procese. Preto je aj v záujme rafinérie toto spaľovanie čo najviac obmedziť.

Slovnaft každoročne investuje nemalé prostriedky do znižovania dopadov na životné prostredie. Rovnako sa to týka aj spaľovania na poľných horákoch, aj pri nich sa používa najlepšie dostupná technológia, aby sa čas spaľovania čo najviac skrátil.

Na čo slúžia poľné horáky?
Úlohou poľných horákov je kontrolované spaľovanie nadbytočných plynov z uzavretého systému výroby. Tieto nadbytočné plyny môžu vzniknúť pri riadenom či núdzovom odstavení výrobných jednotiek výroby, počas nestability či úprav technologického režimu, ale aj napríklad pri výpade dodávky energií. Slovnaft má stále v pohotovosti desať funkčných poľných horákov, ktoré sú zárukou bezpečnosti za každých okolností.

Ako fungujú poľné horáky?
Proces spaľovania prebytočných plynov je v podstate rovnaký ako spaľovanie kvapalných plynov (LPG), ktoré sa využíva napríklad v domácnosti. Počas horenia sú plyny kontrolovane miešané s parou a vzduchom, čím dochádza k ich spáleniu. Do ovzdušia sa z horákov dostáva oxid uhličitý a vodná para.

V prestížnej ankete Najzamestnávateľ, v ktorej verejnosť rozhoduje o najatraktívnejších zamestnávateľoch na Slovensku, získala spoločnosť Slovnaft 1. miesto a titul Najzamestnávateľ v kategórii Výroba a priemysel. Týmto víťazstvom zároveň obhájila svoje prvenstvo z minulého roka. „Toto ocenenie si veľmi vážime. Sme nesmierne hrdí, že pracovné podmienky, ktoré spoločne vytvárame, patria k tým najlepším na trhu. Úprimne ďakujem kolegom a všetkým zamestnanom Slovnaftu, ktorí sa o tento výsledok pričinili,“ povedala riaditeľka Ľudských zdrojov Slovnaftu Alžbeta Grácová.

Slovnaft zvíťazil v konkurencii ďalších 23 výrobných spoločností. Celkovo sa do ankety zapojilo 196 spoločností a o víťazoch v desiatich kategóriách rozhodovalo takmer 14 tisíc respondentov. Tí pri výbere zamestnávateľa považujú za najdôležitejšie faktory ako silná značka a zvučné meno spoločnosti. Až na ďalších miestach boli platové ohodnotenie a benefity zamestnancov, kvalitné služby či produkty, kolektív a ľudia.

Anketu o najatraktívnejšieho zamestnávateľa už 7 rokov vyhlasuje spoločnosť Profesia. Jej cieľom je priniesť reálny pohľad uchádzačov i potenciálnych zamestnancov na firmy, ich benefity a imidž a vytvoriť rebríček zamestnávateľov, ktorí dokážu ľudí na Slovensku osloviť férovým prístupom k zamestnancom.

Situácia po požiari v internáte vo Vlčom hrdle je stabilizovaná, jeho príčiny vyšetruje polícia. Stabilizovaný je aj zdravotný stav dvoch ľudí, ktorí sa pri požiari vážne zranili. Informácie poskytli CEO spoločnosti Slovnaft Gabriel Szabó a starosta Ružinova Martin Chren. Obaja vyzdvihli prácu hasičov a záchranných zložiek a ocenili aj priebeh evakuácie 220 ľudí z objektu. Mestská časť aj spoločnosť budú súčinné pri ďalšom vyšetrovaní.

Požiar v budove internátu vo Vlčom hrdle vypukol v utorok 22. januára 2019 okolo 23:00 h. Na internáte boli ubytovaní zamestnanci Slovnaftu, študenti vysokých škôl, žiaci Strednej odbornej školy chemickej a ďalšie osoby. Požiar bol ohlásený Závodnému hasičskému útvaru spoločnosti Slovnaft, aj Hasičskému a záchrannému zboru SR (HaZZ SR). Požiar a zadymenie si vyžiadali evakuáciu všetkých osôb z objektu, do bratislavských nemocníc previezli osem zranených z nich dvaja boli v kritickom stave.

Slovnaft poskytol ešte v nočných hodinách súčinnosť a sprístupnil svoje priestory pre kompletnú evakuáciu ľudí postihnutých požiarom. Evakuovaným taktiež zabezpečil základné hygienické potreby, pitný režim a občerstvenie, ako aj náhradné ubytovanie.

Aktuálne informácie sú zverejňované na web stránke Strednej odbornej školy chemickej: www.sosch.sk

Necelý týždeň trvalo sprevádzkovanie budovy internátu v bratislavskom Vlčom hrdle, ktorú 22. januára v noci zasiahol požiar. Už v nedeľu 27. januára sa do svojich izieb vrátili prví vysokoškoláci a pracujúci, o týždeň neskôr aj študenti SOŠ chemickej.

Pri obnove budovy a jej príprave na spätné nasťahovanie ubytovaných sa priestory upratali, vyvetrali a vymaľovali sa spoločné priestory. Po zásahu hasičov bolo nutné zaskliť balkónové okná na schodištiach a zároveň sa urobila aj oprava a kontrola elektroinštalácie. V priestore, kde požiar vznikol, sa inštalovali požiarne dymotesné dvere, ktoré bezpečne oddelili technologickú časť budovy od ubytovacej. V rámci sprevádzkovania budovy po požiari bola zabezpečená aj kontrola a údržba núdzového osvetlenia.

Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe, vyšetruje ich polícia, aj hasiči.

Súťažiť so Slovnaftom sa oplatí. Svoje o tom vie aj Karol Ličko, ktorý vďaka nákupu vín Tarapaca na čerpacej stanici navštívi exotické Čile.

O zájazd do Čile pre dve osoby a celkovo 390 fliaš vín Tarapaca súťažili zákazníci Slovnaftu v závere minulého roka. Šťastie sa v tomto prípade usmialo na Karola Lička z Beňuša, ktorý vyhral hlavnú, dobrodružnú cenu. Pri jej preberaní na servisnej stanici na Prístavnej ulici v Bratislave prezradil svoje dojmy. „Toto je moja prvá veľká výhra v živote. Ani som o tom nesníval. Som stály zákazník čerpacej stanice Slovnaft v Brezne, ale nikdy sa mi v súťažiach nedarilo. Na túto ma pri nákupe vín Tarapaca upozornila milá obsluha. Neviem, čo od tohto výletu môžem očakávať, ale veľmi sa teším. Nikdy som tak ďaleko nebol. Toto dobrodružstvo absolvujeme spoločne s manželkou, ktorá sa už tiež nevie dočkať. Musíme priznať, že podobnú dovolenku sme ešte nezažili,“ povedal Karol Ličko.

Aktuálne sa môžu zákazníci zapojiť do súťaže o exkluzívny automobil BMW X1 xDrive v hodnote 33 000 eur s pohonom všetkých štyroch kolies a bezplatným päťročným servisom, ale aj 56 palivových kariet v hodnote 100 eur. Stačí sa zapojiť do súťaže Slovnaftu a natankovať aspoň 30 litrov prémiového paliva EVO Diesel Plus alebo EVO 100 Plus. Súťaž o atraktívne ceny potrvá až do 3. marca.