Slovnaft sa stal zakladajúcim členom Slovenskej batériovej aliancie

Na Slovensku vznikla Slovenská batériová aliancia (SBaA), ktorej zámerom je reálne sa podieľať na hodnotovom batériovom reťazci v Európe a zabezpečiť, aby batérie uvedené na trh boli nielen konkurencieschopné, kvalitné a bezpečné, ale aj udržateľné a recyklovateľné. Slovensko týmto krokom zároveň deklarovalo ambície pre rozvoj konkurencieschopného batériového ekosystému od výskumu, výroby až po recykláciu. Zakladateľskú zmluvu SBaA podpísalo deväť subjektov. Za spoločnosť Slovnaft ju podpísal CEO Gabriel Szabó. „Spoločnosť Slovnaft stála pri zrode myšlienky vytvorenia SBaA a vníma ju ako platformu, ktorá jej môže byť nápomocná na ceste transformácie. Táto iniciatíva je zároveň v súlade so stratégiou Skupiny MOL 2030, ktorá zohľadňuje postupný ústup tradičných fosílnych palív na úkor alternatívnych druhov energií,“ povedal na tlačovej konferencii G. Szabó. Podľa odhadov odborníkov bude od roku 2025 hodnota trhu s batériami predstavovať 250 miliárd eur a bude rýchlo rásť. Batérie budú tiež nevyhnutným tovarom pre každú ekonomiku a ich výroba v Európe bude nevyhnutná na pokrytie enormne rastúceho dopytu a zníženie závislosti od mimoeurópskej produkcie.