TREND TOP 200: Slovnaft medzi najväčšími

V aktuálnom rebríčku ekonomického týždenníka Trend TOP 200 obsadil Slovnaft v kategórii najväčších nefinančných podnikov podľa celkových tržieb za rok 2018 tretiu priečku. Udržal si tak rovnakú pozíciu ako v predošlom hodnotení. Medzi piatimi najväčšími spoločnosťami sú tri automobilky, ktoré obsadili prvú, druhú a štvrtú priečku priečku a spoločnosť U.S. Steel, ktorá päticu uzatvára.

Celkové tržby Slovnaftu najmä vzhľadom na zvýšenie kótovaných cien komodít medziročne vzrástli o 11 percent na 3,8 miliardy eur. Slovnaft si zachoval proexportný charakter a vyvážal svoju produkciu hlavne na svoje tradičné exportné trhy – český, poľský, rakúsky a maďarský. Objem investícií vzrástol na 151 miliónov eur, s medziročným rastom investícií o 27 miliónov eur. Tie smerovali do ďalšej modernizácie výroby, zvyšovania spoľahlivosti produkčných zariadení, zvyšovania energetickej efektívnosti a skvalitňovania distribučných a predajných kanálov. Zhruba štvrtina investícií smerovala do oblasti petrochémie, viac ako dvadsať miliónov eur sa použilo na modernizáciu siete čerpacích staníc a otváranie nových predajní Fresh Corner.

Na popredných priečkach TOP 200 sa Slovnaft umiestnil aj v rebríčku najväčších výrobcov na Slovensku, kde mu patrí tretie miesto, rebríčku najväčších exportérov, v ktorom obsadil štvrtú priečku a rebríčku podnikov s najvyšším cash flow, kde mu patrí piate miesto.