SLOVNAFT medzi najväčšími spoločnosťami v regióne strednej a východnej Európy

Rafinérska a petrochemická spoločnosť Slovnaft je treťou najväčšou firmou na Slovensku a 28. najväčšou firmou v regióne strednej a východnej Európy. Vyplýva to z rebríčka Coface TOP 500, ktorý hodnotí spoločnosti podľa výšky tržieb, zisku, počtu zamestnancov, ako aj medziročný vývoj týchto ukazovateľov.

V rebríčku 500 najväčších firiem dominujú spoločnosti z odvetví spracovania minerálnych látok a automobilového priemyslu. Najväčšie zastúpenie majú poľské, maďarské a rumunské firmy. Najväčšou v regióne je poľská petrochemická skupina PKN Orlen, ktorá je zároveň aj jednotkou v Poľsku. Skupina MOL, materská spoločnosť Slovnaftu, je najväčšou firmou v Maďarsku a v celkovo sa umiestnila na 3. mieste.

Slovensko reprezentuje 43 spoločností, väčšina je z automobilového priemyslu a energetiky. Sektor automotive má v prvej päťke troch zástupcov – Volkswagen (1. miesto), Kia Motors (2. miesto) a PCA Slovakia (4. miesto), ktorých dopĺňa Slovnaft a oceliarne U. S. Steel (5. miesto).

Hodnotený región zahŕňa Bulharsko, Chorvátsko, Českú republiku, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko.