Oskorušová alej pre ďalšie generácie

Najlepším projektom 13. ročníka programu Zelené oázy sa stala výsadba oskoruší na cyklotrase Nitra – Vráble. Občianskemu združeniu Ďarmoty sa v roku 2019 podarilo spojiť obyvateľov a dobrovoľníkov z obcí Golianovo a Čechynce a vďaka grantu od Slovnaftu a Nadácie Ekopolis vysadiť popri novej cyklotrase alej zo vzácnych drevín.

Počas októbrových hodových slávností vysadili dobrovoľníci z oboch obcí i priľahlého okolia 50 oskoruší pozdĺž novovybudovanej cyklotrasy Nitra – Vráble ako pripomienku vinárskej tradície i odkaz budúcim generáciám. Jednotlivé stromy si pod svoj patronát zobrali miestne rodiny, ktoré ich pomáhali vysádzať a pri koreňoch mohli zanechať odkaz s fotografiou v zapečatených sklenených fľašiach.

Za projekt, ktorý v sebe skĺbil úžitok pre životné prostredie s tradíciou a vytvoril akési puto medzi ľuďmi a prírodou, získali aktivisti ocenenie TOP projekt programu Zelené oázy 2019 a finančnú odmenu v hodnote 1000 eur. OZ Ďarmoty sa venuje obnove a zachovaniu kultúrnych a pestovateľských tradícií známeho vinohradníckeho regiónu dlhodobo a preto tieto finančné prostriedky využije na podobné projekty pri postupnej obnove krajiny v jej tradičnom duchu.

Grantový program Zelené oázy podporuje už viac ako jedno desaťročie aktívnych občanov pri vytváraní, obnove alebo oživení ekologicky hodnotných území a trás. Od 11. novembra 2019 je otvorená aktuálna grantová výzva 14. ročníka programu. Svoje projekty so žiadosťou o grant môžu žiadatelia posielať do 13. januára 2020. Viac informácií na www.oazy.sk.