Na Slovensku sa začína futbalový sviatok EURO U19

Majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 19 rokov prinesú na Slovensko najväčšie futbalové mládežnícke talenty. Svoju kariéru na nich odštartovali hviezdy svetového futbalu ako Mbappé, Torres Feran či Sané. Teraz je hosťujúcou krajinou sviatku mladých futbalistov EURO U19 v čase od 18. júna do 1. júla 2022 Slovensko a naša reprezentácia má ambíciu ukázať sa v tom najlepšom svetle. Po dvoch rokoch obmedzení organizátori veria, že vrcholové európske podujatie prinesie futbalovým fanúšikom nezabudnuteľné zážitky. K úspechu EURO U19 chce prispieť svojou podporou aj spoločnosť Slovnaft ako dlhoročný stabilný partner slovenského futbalu.

O usporiadaní futbalových majstrovstiev Európy EURO U19 na Slovensku rozhodla UEFA v roku 2019. V prospech malej krajiny v strede Európy hral aj fakt, že máme za sebou úspešnú organizáciu turnaja ME U17 v roku 2013 a ženské majstrovstvá Európy U19 v roku 2016. Ambasádormi EURO U19 na Slovensku sa stali bývalí vynikajúci hráči slovenskej reprezentácie Martin Škrtel a Robert Vittek.

Na šampionáte sa predstaví osem futbalových tímov v dvoch základných skupinách, v ktorých odohrajú zápasy klasickým formátom každý s každým. Dva najlepšie tímy zo skupín postupujú do semifinále turnaja, a zároveň na majstrovstvá sveta vo futbale U19 2023 v Indonézii. Našej reprezentácii žreb určil skupinu A. Spolu so Slovenskom sú v nej tímy Rumunska, Talianska a Francúzska.

Stretnutia skupiny A sa odohrajú na štadiónoch v Trnave a Dunajskej Strede, zápasy skupiny B sa odohrajú v Banskej Bystrici a v Žiari nad Hronom. Štadión v Senci bude hostiť v play-off stretnutie medzi tretími tímami a semifinále sa bude hrať v Dunajskej Strede, resp. v Trnave. Finálové stretnutie sa odohrá na štadióne Antona Malatinského v Trnave.

PROGRAM ŠAMPIONÁTU EURO U19

A skupina (Trnava, Dunajská Streda)
      18. júna: Slovensko - Francúzsko, Taliansko - Rumunsko
      21. júna: Slovensko - Taliansko, Rumunsko - Francúzsko
      24. júna: Rumunsko - Slovensko, Francúzsko - Taliansko

B skupina (Banská Bystrica, Žiar nad Hronom)
      19. júna: Anglicko - Rakúsko, víťaz 6. skupiny ER - Izrael
      22. júna: Anglicko - víťaz 6. skupiny ER, Izrael - Rakúsko
      25. júna: Izrael - Anglicko, Rakúsko - víťaz 6. skupiny ER

play-off MS (Senec)
      28. júna: 3. z A skupiny - 3. z B skupiny

semifinále (Trnava, Dunajská Streda)
      28. júna: víťaz A skupiny - 2. z B skupiny, víťaz B skupiny - 2. z A skupiny

finále (Trnava)
      1. júla: víťaz semifinále 1 - víťaz semifinále 2

Fanúšikovia futbalu, ktorí sa nedostanú na štadióny, si budú môcť prenosy zápasov pozrieť live na stanici RTVS Šport Live.