Technologickými zariadeniami Slovnaftu pretečú ročne milióny kubíkov vody, zodpovedné hospodárenie je pre nás samozrejmosťou

Voda je neoddeliteľnou súčasťou technologických procesov rafinérie a petrochémie. Kým v minulosti bola považovaná za nevyčerpateľnú a samozrejmú súčasť prírody, dnes si žiada vážnu ochranu a zodpovedné hospodárenie. Spoločnosť Slovnaft neustále vylepšuje svoje technológie, aby znížil zaťažovanie vodných zdrojov a, napoak, zvýšil ich ochranu.

Vodu Slovnaft využíva pri spracovaní ropy, na výrobu pary či priamo v technológii na chladenie výrobných zariadení. Pri chladení sa využívajú dva systémy – prietočný, keď sa na chladenie využíva voda z Dunaja a podzemná voda vyčerpaná v rámci systému Hydraulickej ochrany podzemných vôd (HOPV), a uzavretý, tzv. cirkulačný systém. To znamená, že voda s odobratým teplom z výrobných jednotiek sa v cirkulačných centrách schladí a následne sa opätovne použije na chladenie výrobných zariadení.

V prietočnom systéme Slovnaft použil vlani viac ako 12 miliónov m3, v uzavretom systéme precirkulovalo asi 235 miliónov m3.

Pred vypustením použitej vody z technológií, prietočného systému chladenia a vyčerpanej vody zo systému HOPV do Dunaja a Malého Dunaja sa voda dôkladne vyčistí. Slovnaft prevádzkuje tri čistiarne odpadových vôd, z ktorých jedna – Mechanicko-chemicko- biologická čistiareň odpadových vôd patrí k najväčším v Európe.

Kvalita vypúšťaných odpadových vôd sa kontroluje automatickými analyzátormi, a tiež klasickým systémom odberu vzoriek, ktoré sa analyzujú v akreditovanom laboratóriu VÚRUP, a.s. Ročne spoločnosť VÚRUP urobí takmer 11 000 analýz.

• za rok 2022 bolo potrebné doplniť prídavnú vodu v cirkulačných centrách v množstve 4,5 milióna m3
  • vlani sa z Dunaja odobralo 21,05 milióna m3 vody, pričom v roku 1975 to bolo 215 miliónov m3, teda 10-krát viac, a v roku 2012 bol odber vody z Dunaja 29,5 milióna m3
  • zo systému HOPV sa vlani celkovo vyčerpalo 33,3 milióna m3 vody a z toho sa na chladenie v technológii použilo 11,8 milióna m3
  • do Dunaja a Malého Dunaja sa vypustilo 54,4 milióna m3 vyčistených odpadových vôd