Použitý olej z veľkonočného varenia odovzdajte u nás

Cez sviatky sa spotreba olejov a tukov v našich domácnostiach pravidelne zvyšuje. Vedeli ste, že zvyšky zo smaženia, varenia a pohostenia môžu poslúžiť ako cenná surovina pre výrobu biozložky do motorových palív? Použité oleje z kuchyne sa preto už roky zbierajú na druhotné využitie. Je to lepšie pre naše domácnosti aj životné prostredie, a navyše celkom jednoduché.

Ako postupovať:

• po použití zlievajte kuchynský olej do čistej PET fľaše a keď ju naplníte, odovzdajte ju do špeciálneho kontajnera na jednej zo 189 čerpacích staníc Slovnaft na celom Slovensku (mapu nájdete tu)
  • zmiešať môžete olej zo smaženia, s tukom, v ktorom boli naložené sardinky či zelenina
  • pozrite si, kde sa nachádza najbližšia čerpacia stanica Slovnaft, na ktorej môžete použitý kuchynský olej odovzdať
  • za každý deciliter odovzdaného oleja vám pripíšeme 1️ bod do aplikácie vernostného programu SLOVNAFT MOVE

Odborníci sa zhodujú, že olej za žiadnych okolností nie je vhodné vylievať do drezu, hrozí totiž upchávanie kanalizácie alebo znečistenie prírody. Použitý olej nepatrí ani do kontajnera pre kuchynský odpad a už vôbec nie do kompostéra – ak  by sa dostal do pôdy, mohol by spôsobiť kontamináciu a udusiť drobné organizmy či hmyz.

Použitý kuchynský olej v spolupráci so spoločnosťou Meroco spracúvame na výrobu biopalivovej zložky do motorovej nafty. Od začiatku zberu v roku 2011 sa tak podarilo vyzbierať viac než 460 ton oleja.

#SpoluDokazemeVela