Facebook Linkedin Youtube Twitter Instagram Corobim
  • prvý barel ropy bol vyťažený 23. decembra 2017
  • Skupina MOL vlastní v projekte Catcher 20-percentný podiel, pričom nie je v pozícii operátora

Budapešť, 27. decembra 2017 – V najbližších mesiacoch sa má ťažba podľa očakávaní postupne zvyšovať nielen na ropnom poli Catcher, ale aj na ropných poliach Varadero a Burgman. Partnermi Skupiny MOL v tomto projekte sú spoločnosti Premier Oil (50 %), Cairn (20 %) a Dyas (10 %).

"V mene Skupiny MOL blahoželám tímu, ktorý riadi projekt rozvoja lokality Catcher. Míľnik, ktorý dosiahli, je výsledkom spoločného úsilia pri náročných vrtoch a bezpečnom využívaní najmodernejších podmorských systémov a novej FPSO – platformy na ťažbu a skladovanie uhľovodíkov*," uviedol viceprezident Skupiny MOL pre Upstream Berislav Gašo.

Lokalita Catcher sa nachádza v Severnom mori približne 180 kilometrov od severovýchodného pobrežia Škótska. Jej súčasťou sú tri samostatné ropné polia – Catcher, Burgman a Varadero. Ložiská sa nachádzajú v hĺbke približne 93 metrov pod morským dnom. Podľa predpokladov by sa mala ropa ťažiť z 19 podmorských vrtov. V súčasnosti je už 12 vrtov hotových a pripojených k platforme, práce na ďalších vrtoch úspešne pokračujú.

Výstavba FPSO sa začala v Japonsku v roku 2015 výrobou ocele a skonštruovaním trupu platformy. V auguste 2016 bol trup prevezený do lodenice v Singapure, kde skompletizovali vybavenie platformy. V auguste 2017 sa platforma vydala na cestu do Severného mora a v októbri bola ukotvená v lokalite Catcher.

FPSO vo vlastníctve spoločnosti BW Offshore má dĺžku 240 metrov, šírku 50 metrov, hĺbku 27 metrov a plocha platformy je približne ako dve futbalové ihriská. Hmotnosť presahuje 56 000 ton, skladovacia kapacita je 650 000 barelov ropy a platforma poskytuje dočasný domov asi 120 pracovníkom.

Ropu zo skladovacích priestorov FPSO budú odvážať tankery, kým zemný plyn z platformy transportuje systém SEGAL (Shell-Esso Gas and Liquids).

*FPSO - Floating production storage and offloading