Recykluje sa viac kuchynského oleja, za polrok Slovnaft vyzbieral vyše 29 ton

• Zberné kontajnery sú aktuálne na 162 čerpacích staniciach Slovnaft a na ďalších troch miestach
  • Najviac oleja odovzdali obyvatelia Bratislavy
  • Čerpacia stanica s rekordným množstvom odovzdaného oleja sa nachádza v Pezinku

BRATISLAVA, 20. augusta 2018 – Popularita recyklácie na Slovensku narastá, svedčí o tom aj takmer dvojnásobný medziročný nárast vyzbieraného množstva použitého kuchynského oleja v rámci projektu Aj kvapka oleja sa ráta. Slovnaft prostredníctvom neho zhromažďuje na 162 čerpacích staniciach a ďalších troch zberných miestach použitý kuchynský olej. Ten následne putuje do spoločnosti Meroco, kde sa z neho po očistení vyrába biopalivová zložka do motorovej nafty. V prvom polroku 2018 odovzdali Slováci na zberných miestach Slovnaftu vyše 29 000 kilogramov použitého kuchynského oleja.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka narástol počet vyzbieraného použitého oleja na takmer dvojnásobok. Zatiaľ čo v prvom polroku 2017 skončilo v zberných nádobách označených logom Aj kvapka oleja sa ráta 14 900 kilogramov oleja, tento rok to bolo vyše 29 000 kilogramov. Použitý kuchynský olej je možné odovzdať na 162 čerpacích staniciach Slovnaft po celom Slovensku, ako aj na troch zberných miestach v bratislavskom Vlčom hrdle, v Starej Tržnici v centre hlavného mesta a na termináli rafinérie v Kľačanoch. Na jedno zberné miesto tak pripadá takmer 180 odovzdaných kilogramov.

Najviac oleja sa vyzbieralo v Bratislave, kde Slovnaft túto službu poskytuje najdlhšie. Bratislavčania majú možnosť odovzdať olej na 24 čerpacích staniciach. Za prvý polrok 2018 nazbierali vyše 6,3 tony, čo je viac ako pätina všetkého zhromaždeného oleja. Čerpacia stanica s rekordným množstvom odovzdaného oleja za prvý polrok sa nachádza v Pezinku na Myslenickej ulici, ktorá službu zberu oleja ponúka od jesene 2015. Pezinčania sem priniesli počas prvých šiestich mesiacov roka celkovo viac ako 1,3 tony oleja.

Možnosť odovzdať použitý kuchynský olej z domácností aktuálne ponúkajú takmer tri štvrtiny čerpacích staníc Slovnaft. „Snažíme sa túto službu dostať čo najbližšie k obyvateľom, preto prehodnocujeme každú jednu čerpaciu stanicu, či spĺňa požiadavky na skladovanie použitého kuchynského oleja. V spolupráci s partnerskou spoločnosťou Meroco aj tento rok preveríme možnosť rozšíriť sieť zberných miest v rámci čerpacích staníc aj do miest a obcí, kde olej zatiaľ nezbierame,“ hovorí Anton Molnár, riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie SLOVNAFT, a.s.

Vyzbieraný použitý kuchynský olej sa ďalej spracováva. Po vyčistení sa z neho vyrába biopalivová zložka do motorovej nafty. Z jedného litra oleja je možné vyrobiť až 0,9 litra biopalivovej zložky. Na zbieranie je vhodný akýkoľvek rastlinný olej s výnimkou kokosového, ktorý tuhne už pri izbovej teplote. Dôležité je zbierať ho do čistej a suchej PET fľaše alebo pôvodného obalu bez zvyškov potravín, zliať ho cez sitko a fľašu odniesť obsluhe na čerpacej stanici. Za každý deciliter odovzdaného oleja získajú zákazníci Slovnaftu jeden bod v rámci vernostného BONUS klubu.

Ekologicky zameraný projekt Aj kvapka oleja sa ráta spustil Slovnaft v roku 2011. Za ten čas sa služba rozšírila z prvotných 10 čerpacích staníc na aktuálnych 162. Počas siedmich rokov sa vyzbieralo a zrecyklovalo spolu vyše 94 ton oleja. Matej Sabol, generálny riaditeľ Envien Group, skupiny do ktorej patrí Meroco, a.s., dodáva: „Ako producent biopalív, cítime spoločenskú zodpovednosť a máme záujem riešiť problémy, ktoré môže spôsobovať nevhodné zbavovanie sa použitého kuchynského oleja. Ten namiesto toho, aby skončil vo výlevke kuchynského drezu a zaťažoval životné prostredie, resp. spôsoboval problémy s upchávaním potrubí a ďalšie ťažkosti v čističkách odpadových vôd, bude recyklovaný a použitý na výrobu biopaliva. To sa pridáva do motorovej nafty, čím  sa výrazne znižuje podiel CO2 vo výfukových plynoch. CO2 má zásadný a negatívny vplyv na klimatické zmeny, ktoré sú doslova horúcou témou, tá sa týka globálne nás všetkých. Zjednodušene – z problematického odpadu, v podobe použitého kuchynského oleja, dokážeme vyrobiť užitočný produkt, v podobe ekologického paliva.“