Skupina MOL a LEAD Venture uzavreli partnerstvo so slovenskou spoločnosťou GA Drilling

Partnerstvo umožní spoločnosti GA Drilling testovať na ložiskách a komerčne využívať technológiu plazmového uzatvárania ložísk

Bratislava, 29. marca 2019 – Spoločnosť GA Drilling podpísala so spoločnosťou Lead Ventures dohodu o financovaní v objeme 4,2 milióna eur a servisnú dohodu so Skupinou MOL. Lead Ventures, venture kapitálová spoločnosť so sídlom v Budapešti, investovala do GA Drilling fondy Skupiny MOL a maďarskej Eximbanky. Dohoda sprístupní spoločnosti GA Drilling ťažobné vrty na testovanie technológie na uzatváranie vrtov PLASMABIT v reálnych ložiskových podmienkach. Dohoda je významným krokom v komercializácii technológie PLASMABIT, ktorá v porovnaní s tradičnými metódami uzatvárania nevyužívaných vrtov dokáže významne znížiť dopady na životné prostredie, znížiť náklady a skrátiť čas.

GA Drilling je svetovým priekopníkom vo vývoji inovatívnych technológií pre bezkontaktné vŕtanie a frézovanie P&A s použitím vlastného procesu plazmovej dezintegrácie. Táto technológia otvára príležitosti v rámci viacerých sektorov so zameraním na ekologické uzatváranie starých vrtov a ďalšie služby vyraďovania vrtov z prevádzky. Spoločnosť zároveň pokračuje vo vývoji ďalších aplikácií pre vrtné práce v horninovom prostredí, ktoré umožňujú prístup k hlbokej geotermálnej energii, a tiež ťažbu nerastných surovín.

GA Drilling: prvé komerčné využitie na pevnine (onshore), perspektívne v morských podmienkach (offshore)

Cieľom partnerstva s Lead Ventures a MOL je umožniť spoločnosti GA Drilling prvé komerčné využitie technológie pre ropný a plynárenský priemysel a otestovať PLASMABIT v reálnych podmienkach. Súbežne s tým spoločnosť GA Drilling pokračuje v hľadaní strategických partnerstiev s ďalšími ropnými spoločnosťami, ktoré majú morské ťažobné plošiny a podmorské vrty na testovanie technológie PLASMABIT po celom svete.

„Dohoda pre nás predstavuje jedinečnú príležitosť komercionalizovať našu technológiu s významnou spoločnosťou z oblasti ťažby ropy a zemného plynu. Vďaka prístupu k vrtom dokážeme využiť našu technológiu PLASMABIT pre zatváranie vrtov a overiť si jej komerčnú efektivitu pri globálnom nasadení. Dohoda so skupinou MOL završuje zmenu GA Drilling z technologickej spoločnosti na medzinárodne pôsobiacu spoločnosť zameranú na poskytovanie integrovaných služieb pre ropný priemysel. Veľmi si ceníme podporu a dôveru investorov, európske granty pre výskum a vývoj, ako aj pôžičku od slovenskej vlády pre refinancovanie infraštruktúry a rozšírenie priemyselnej spolupráce. Len vďaka prejavenej dôvere a podpore sme dnes mohli urobiť tento významný krok,“ povedal Igor Kočiš, spoluzakladateľ a CEO GA Drilling.

„Skupina MOL je v rámci svojej Stratégie 2030 pripravená podporovať inovatívne projekty. Jedným z projektov, ktoré MOL považuje za dôležité, je aj technológia slovenskej spoločnosti GA Drilling, preto sa ho rozhodol finančne aj nefinančne podporiť. Technológia, ktorú GA Drilling vyvinul, je zaujímavá pre naše aktivity v oblasti ťažby ropy a chceme ju spoločne uviesť do reálneho života a vyskúšať pri uzatváraní jedného z našich vrtov. Som rád, že sa tento projekt podarilo dotiahnuť do tejto fázy práve na Slovensku, a veríme, že nová technológia aj s naším pričinením bude môcť uspieť v globálnom ropnom odvetví,“ povedal Chief Innovation Officer Skupiny MOL Oszkár Világi.

„Inovatívne riešenie, ktoré vyvinula firma GA Drilling, má potenciál zásadne zmeniť segment energetiky, ktorý je veľmi konzervatívny. Z nášho pohľadu ide o jednu z najsľubnejších inovácií v energetike v regióne strednej Európy. Cieľom Lead Ventures je podporovať také inovatívne firmy, ktoré pre ďalší vývoj ešte potrebujú významnú finančnú podporu, a majú potenciál byť ďalším úspešným príbehom v strednej Európe,“ uviedol Ábel Galácz, zakladateľ a CEO Lead Ventures.

Zmluvy podpísali:

• Igor Kočiš, spoluzakladateľ a CEO GA Drilling
  • Oszkár Világi, Group Chief Innovation Officer, MOL Group
  • József Goldfárth, manažér chemikálií & technológií pre ropné polia Skupiny MOL
  • Péter Vasváry, viceprezident pre priemyselné služby Skupiny MOL
  • Ábel Galácz, CEO, LEAD Ventures