Pri tankovaní LPG je pre vodičov rozhodujúca jeho kvalita, potvrdil prieskum Slovnaftu

• podľa prieskumu Slovnaftu je pre väčšinu vodičov kvalita najdôležitejším kritériom pri výbere miesta na tankovanie LPG
  • zákazníci LPG sa vyznačujú vysokou lojalitou, pri opakovanom tankovaní paliva preferujú rovnakú značku
  • prieskumu o LPG sa zúčastnilo 1587 respondentov

BRATISLAVA, 4. apríla 2019 – Veľký LPG prieskum Slovnaftu ukázal, že Slováci sa pri rozhodovaní o mieste tankovania LPG rozhodujú najmä na základe kvality tohto alternatívneho paliva. Kvalitu označilo za najdôležitejšie kritérium z celkovej vzorky 1587 respondentov až 85 % opýtaných. Prieskum sa uskutočnil prostredníctvom sociálnej siete.

Okrem kvality paliva patria k najdôležitejším kritériám pri výbere miesta tankovania aj cena, vzdialenosť čerpacej stanice a pôvod paliva. Navyše, zákazníci očakávajú od čerpacej stanice aj dodatočné služby, najmä dobrú kávu a kvalitné občerstvenie. Prieskum tiež ukázal, že vodiči, ktorí využívajú LPG palivo, sa vyznačujú vysokou lojalitou, keďže pri opakovanom tankovaní preferujú rovnakú značku.

V priemere najazdia Slováci na autách s alternatívnym LPG pohonom 23 600 kilometrov ročne. Z opýtaných si takmer 80 % nechalo auto na tento pohon prerobiť dodatočne. Zhruba dve tretiny respondentov nepociťuje pri používaní LPG v porovnaní s benzínom a motorovou naftou nevýhody. Časť naopak vníma obmedzenie parkovania v garážach a slabší výkon motora.

Jednou z otázok prieskumu boli aj plány na kúpu nového auta. V horizonte 10 rokov si plánuje kúpiť nové auto až 70 percent oslovených, pričom takmer tri štvrtiny z nich uviedli, že aj ďalšie auto bude na pohon LPG. Iba 10 percent opýtaných sa plánuje vrátiť ku klasickému benzínovému motoru, či uvažuje nad kúpou hybridného vozidla.

Slovnaft vyrába vlastný značkový ECO+ Autoplyn a predáva ho vo svojej sieti na 108 čerpacích staniciach. Je to najväčšia sieť s LPG na Slovensku, pričom čerpacie stanice sú rozložené tak, aby boli dostupné pre automobily s LPG pohonom na celom Slovensku.