Skupina SLOVNAFT vyrába vlastnú dezinfekciu na ochranu pred šírením koronavírusu

fluid logo

• spoločnosť VÚRUP, člen Skupiny SLOVNAFT, začala v marci s výrobou dezinfekcie na ochranu pred šírením koronavírusu
    • dezinfekcia s názvom SLOVNAFT HYGI Fluid sa používa v rámci spoločností Skupiny SLOVNAFT a na čerpacích staniciach Slovnaft
    • vlastnú dezinfekciu začala vyrábať aj materská spoločnosť MOL v Maďarsku a spoločnosť INA v Chorvátsku

Bratislava, 25. marec 2020 – Spoločnosť VÚRUP, člen Skupiny SLOVNAFT, začal v marci s výrobou vlastnej dezinfekcie na ochranu pred šírením koronavírusu. Prípravok s názvom SLOVNAFT HYGI Fluid sa používa na dezinfekciu povrchov na čerpacích staniciach a v spoločnostiach patriacich do Skupiny SLOVNAFT, použiteľný je aj na dezinfekciu pokožky. Vyrobený je na báze etanolu a izopropanolu a už bol zaregistrovaný príslušnými úradmi.

VÚRUP prevádzkuje skúšobné laboratória, zaoberá sa geologickým prieskumom, výskumom a vývojom, ako aj výrobou rôznych špeciálnych produktov. Spoločnosť už krátko po výskyte prvých prípadov ochorenia novým koronavírusom otestovala výrobu vlastnej dezinfekcie a následne požiadala úrady o registráciu prípravku. V súčasnosti možná denná produkcia dezinfekcie predstavuje 8 000 litrov v závislosti od dostupnosti vstupných surovín. VÚRUP ju balí do jedno-, štvor- a desaťlitrových obalov a aktuálne sa hľadajú možnosti distribúcie na čerpacie stanice a na ďalšie miesta.

„Spoločnosť Slovnaft je strategickým podnikom na Slovensku, pre Slovensko a jeho obyvateľov zabezpečujeme kontinuálne zásobovanie ropnými výrobkami. Nemenej dôležitá pre nás je ochrana zamestnancov, preto v rámci prevencie používame vlastnú dezinfekciu proti šíreniu koronavírusu. Využívaním nášho prípravku sme zároveň obmedzili komerčné objednávky dezinfekcie, ktorá je teraz k dispozícii pre nemocnice, lekárne či ďalšie podniky,“ povedal CEO spoločnosti Slovnaft Gabriel Szabó.

S výrobou vlastnej dezinfekcie začala aj materská spoločnosť Slovnaftu, spoločnosť MOL, rovnako ako spoločnosť INA v Chorvátsku. Cieľom všetkých troch spoločností patriacich do Skupiny MOL je podpora boja proti šíreniu koronavírusu, ochrana zamestnancov a zachovanie spoľahlivosti dodávok. Celková výrobná kapacita na všetkých trhoch je 100 000 litrov dezinfekcie denne.