Pribudne ďalších 15 „Škôl, ktorým to myslí“

Tretí ročník programu „Škola, ktorej to myslí“ bude od októbra vzdelávať učiteľov na ďalších 15 školách po celom Slovensku v inovatívnych vyučovacích metódach. Konečným cieľom programu je podporiť samostatné, kreatívne a kritické myslenie u žiakov, podnietiť ich schopnosť analyzovať informácie a efektívne vytvárať a vyjadrovať vlastný názor. Jedinečnosť spoločného programu Stredoeurópskej nadácie (CEF), spoločnosti SLOVNAFT, a.s. , a Združenia Orava pre demokraciu vo vzdelávaní spočíva v školení celých učiteľských kolektívov, čím sa zvyšuje priaznivý dopad na žiakov a študentov.

Na výzvu zapojiť sa do 3. ročníka programu pre školský rok 2009/2010 reagovalo 85 ZŠ a SŠ, z ktorých Stredoeurópska nadácia a Združenie Orava vybrali spolu 15 škôl zo všetkých krajov Slovenska. Základnou podmienkou úspešnej prihlášky bola ochota minimálne 75% učiteľov školy aktívne absolvovať celý program a uplatňovať ho v praxi.

„Škola, ktorej to myslí“ (ŠKTM) ponúka akreditovaný vzdelávací program, v rámci ktorého sa učitelia naučia používať konkrétne interaktívne vyučovacie postupy, ktoré umožňujú aktívne zapojenie žiaka do procesu učenia tak, aby informácie a podnety vedel sám kriticky zhodnotiť. Študenti sa naučia lepšie využívať získané teoretické znalosti v praxi, čo je nevyhnutným predpokladom pre ich neskorší úspech v profesionálnom živote. Program sa zameriava na zmenu vyučovacích metód, nie na zmenu obsahu vyučovania. Program navyše sleduje ciele, ktoré sú v súlade s novou školskou reformou a podľa výpovedí vyškolených učiteľov tak poskytuje dobrú prípravu na splnenie jej požiadaviek.

V súčasnosti prevládajúci spôsob výučby na školách nevedie deti k tvorivosti a samostatnému úsudku, čo potvrdzujú aj výsledky medzinárodného testovania OECD (PISA). V porovnaní s 57 vyspelými krajinami, ktoré sa výskumu zúčastnili je ich schopnosť pracovať so získanými informáciami podpriemerná. Najväčšou slabinou bola čitateľská a matematická gramotnosť, v ktorej Slovensko kleslo na 26. miesto. V porovnaní s rokom 2003 sa schopnosti slovenských žiakov dokonca zhoršili. Program ŠKTM sa zameriava práve na odstránenie týchto nedostatkov.

Do prvých dvoch ročníkov sa zapojilo 35 základných a stredných škôl, pričom nové vyučovacie metódy si osvojilo cca. 1 200 učiteľov. Program tak doteraz zlepšil vzdelávanie približne 16 000 žiakov a študentov na Slovensku. Program za prvé dva roky jasne preukázal, že prispieva k skvalitneniu vyučovania na školách a reaguje na súčasné potreby mladých ľudí. Vzdelávanie je však dlhodobý proces, a nie jednorazová záležitosť. Preto 3. ročník programu ponúka okrem školení na nových školách aj kurzy všetkým 35 školám zapojeným do prvých dvoch ročníkov, aby tak mohli rozšíriť spektrum používaných inovačných metód a upevniť ich aplikáciu v praxi.

Z prieskumu realizovaného medzi žiakmi, učiteľmi a rodičmi základných škôl zapojených do projektu vyplynulo, že v porovnaní s minulosťou žiaci na hodinách viac diskutujú, pracujú v skupinách, chodia na rôzne exkurzie a venujú sa kreatívnym aktivitám. Okrem toho sú pre nich takéto hodiny zaujímavé, záživné, zábavnejšie a menej stresujúce ako klasické. Vyučujúci vidia v novom spôsobe veľa pozitív, najmä prirodzenú formu učenia pre deti, dobrú náladu pri skupinovej práci, voľný pohyb detí v triede počas hodiny, väčšiu dôveru, zlepšenie vzťahov učiteľ – žiak, žiak – žiak, učiteľ – učiteľ.

Projekt „Škola, ktorej to myslí“ po lektorskej a organizačnej stránke zabezpečuje Združenie Orava pre demokraciu vo vzdelávaní. Stredoeurópska nadácia sa podieľa na tvorbe a monitorovaní programu a vďaka finančnej podpore spoločnosti SLOVNAFT, a.s., už tretí rok plne hradí jeho realizačné náklady.

Podrobnejšie informácie o programe nájdete na internetových stránkach www.zdruzenieorava.sk, www.cef.sk a

www.slovnaft.sk
. Ak chcete byť priebežne informovaní o programe „Škola, ktorej to myslí“, staňte sa členom rovnomennej skupiny na komunitnom portáli www.facebook.com.