Záchranná expedícia SLOVNAFT na pomoc Srí Lanke

Záchranná expedícia SLOVNAFT na pomoc Srí Lanke odviedla kus dobrej práce a dôstojne reprezentovala Slovensko SLOVNAFT 17.1.2005

Napriek mimoriadne ťažkým podmienkam sa slovenským záchranárom v rámci Záchrannej expedície SLOVNAFT na pomoc Srí Lanke podarilo úspešne zvládnuť pridelenú prácu. Pomocou 600 litrov koncentrátu dezinfekčných prostriedkov BANOX a potrebnej výbavy, ktoré tiež tvorili súčasť pomoci postihnutej krajine, sa im podarilo dezinfikovať 12 objektov, prevažne nemocníc, škôl a detských domovov. „Dezinfikácia ohnísk šírenia nákazy a chorôb je v súčasnosti v postihnutých oblastiach jednou z kľúčových činností, ktoré majú pomôcť zabrániť šíreniu rôznych ochorení. Podľa odborníkov by si totiž epidémie nasledujúce po prírodnej katastrofe v juhovýchodnej Ázii mohli vyžiadať raz toľko obetí ako ničivé zemetrasenie a vlny tsunami,“ povedal predseda predstavenstva Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova Ján Culka.

Slovenskí záchranári vykonávali svoju prácu na Srí Lanke v koordinácii s Medzinárodným červeným krížom a miestnym ministerstvom zdravotníctva. Vďaka podpore spoločnosti SLOVNAFT, člena Skupiny MOL, mohlo 9 slovenských, 5 maďarských záchranárov a jeden lekár 6. januára odcestovať v rámci Záchrannej expedície SLOVNAFT na pomoc Srí Lanke. V krajine, ktorá patrí medzi najviac postihnuté decembrovou prírodnou katastrofou pracovali 8 dní. Denná práca so silnými koncentrátmi dezinfekčných prostriedkov, ak by bola vykonávaná dlhšiu dobu, by mohla byť už zdraviu škodlivá. Záchranári sa vrátili na Slovensko unavení, ale v dobrom zdravotnom stave.

SLOVNAFT, ako generálny sponzor cesty, poskytol na cestu, pobyt a prácu záchranárov v tejto oblasti 1 mil. Sk. Časť prostriedkov (vyše 200 tisíc Sk) poskytli individuálni darcovia v rámci verejnej zbierky a na záchrannú expedíciu na pomoc Srí Lanke použili časť svojich zdrojov aj samotní záchranári, ktorí prispeli sumou 81 tisíc Sk.

Najtragickejšia prírodná katastrofa v tomto tisícročí, ktorá si v juhovýchodnej Ázii vyžiadala už vyše 160 tisíc obetí, šokovala milióny ľudí na svete. Zároveň spojila svet v pomoci postihnutým krajinám. „Chcel by som sa záchranárom poďakovať za pomoc, ktorou prispeli k zmierneniu následkov tejto hroznej prírodnej katastrofy a za dobre odvedenú prácu, ktorú si vysoko ceníme. Ako člen nadnárodnej Skupiny MOL si SLOVNAFT plne uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť, v rámci ktorej sa rovnako ako naši záchranári neustále snažíme pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú,“ dodal generálny riaditeľ SLOVNAFTu Vratko Kaššovic.