Messer SLOVNAFT je prvým výrobným podnikom

Messer SLOVNAFT je prvým výrobným podnikom v SR s environmentálnym systémom certifikovaným podľa EMAS SLOVNAFT 10.6.2004

Spoločnosť Messer SLOVNAFT, ktorej činnosť je zameraná na výrobu a dočisťovanie technických plynov v SLOVNAFT a.s., je prvým výrobným podnikom v Slovenskej republike s environmentálnym systémom certifikovaným podľa EMAS. EMAS je medzinárodne uznávaný systém environmentálne orientovaného riadenia a auditu.

„Prvý externý audit EMAS výrobného podniku na Slovensku sa v spoločnosti Messer SLOVNAFT uskutočnil koncom minulého roka. Messer SLOVNAFT bol vybraný v rámci projektu PHARE z viacerých slovenských podnikov, ktoré prejavili o systém záujem a mali šancu v audite uspieť,“ vysvetlil Ing. Milan Gala, konateľ spoločnosti Messer SLOVNAFT.

Audit vykonala talianska audítorská spoločnosť Certiquality. Hlavným audítorom bol popredný svetový odborník z oblasti výroby technických plynov. Keďže tento audit EMAS výrobného podniku bol vôbec prvý na Slovensku, zúčastnili sa ho aj zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR, Slovenskej agentúry životného prostredia, Slovenskej národnej akreditačnej služby, a ako pozorovatelia aj viaceré výskumné, certifikačné  a poradenské spoločnosti z celého Slovenska.

V máji sa v Miláne uskutočnila validácia environmentálneho vyhlásenia spoločnosti Messer SLOVNAFT nezávislými overovateľmi, ktorá skončila kladným stanoviskom komisie Certiquality. SLOVNAFT už požiadal aj Ministerstvo životného prostredia SR o registráciu EMAS, pričom pred registráciou podniku vydáva stanovisko o žiadateľovi aj Inšpektorát životného prostredia SR.

Európsky parlament prijal Nariadenie č. 761/2001 o dobrovoľnej účasti organizácií na systéme riadenia podnikov a auditu z hľadiska ochrany životného prostredia (tzv. EMAS II, Eco-Management and Audit  Scheme II), ktoré nahradilo do tej doby platné Nariadenie č. 1836/93, v marci 2001. Koncom júna 2002 Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon o systéme environmentálne orientovaného riadenia a audite, ktorým tento systém prebral aj do slovenskej legislatívy.

Messer SLOVNAFT vznikol v roku 1992 ako spoločný podnik spoločností Messer GmbH a SLOVNAFT, a.s. Jeho činnosť je zameraná na výrobu a dočisťovania technických plynov na území SLOVNAFTu. Spoločnosť venuje veľkú pozornosť aktivitám v oblasti riadenia kvality, ochrany životného prostredia a riadenia systému Bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Spoločnosť svoj Integrovaný manažérsky systém certifikovala už v marci 2001 a zaradila sa tak, ako jedna z prvých na Slovensku, medzi moderné a vyspelé spoločnosti, ktoré zvládli problematiku integrovaného manažmentu. Messer SLOVNAFT zamestnáva 32 pracovníkov.

Kristína Félová

Hovorkyňa a PR expert