Skupina SLOVNAFT za prvých deväť mesiacov roka 2013 zvýšila tržby aj zisk

• Výsledky pozitívne ovplyvnila vyššia exportná aktivita a nákladová disciplína spoločnosti
  • Vyšší objem spracovanej ropy, ako aj rast produkcie benzínov, nafty a petrochemických výrobkov
  • Oficiálne zahájená výstavba novej linky na výrobu polyetylénu

BRATISLAVA, 15. novembra 2013 Skupina SLOVNAFT zvýšila za prvé tri štvrťroky tohto roka čisté tržby medziročne o 7 percent na 3,6 miliardy eur. Čistý zisk stúpol medziročne o 5 percent na 43 miliónov eur. Skupina SLOVNAFT v tomto období zvýšila predaj ropných výrobkov medziročne o 16 percent na 4,53 milióna ton, z čoho takmer 76 percent smerovalo na export.

Predaj na zahraničných trhoch sa zvýšil o 24 percent na 3,44 milióna ton, naopak predaj na domácom trhu sa mierne znížil na 1,1 milióna ton. „Skupina SLOVNAFT za prvé tri štvrťroky tohto roka zvýšila predaj ropných výrobkov najmä vďaka vyššiemu exportu. To spolu s dôrazom na vnútropodnikovú nákladovú disciplínu podporilo hospodárske výsledky Slovnaftu. Na strane druhej pokles predaja na domácom trhu v dôsledku slabého ekonomického rastu na Slovensku, ako i znížený rozdiel medzi cenami finálnych ropných výrobkov a cenami ropy na medzinárodných burzách, pozitívne finančné efekty z exportu a úspory na strane nákladov tlmilo. Z tohto pohľadu vnímame dosiahnuté výsledky Skupiny SLOVNAFT za súčasnej situácie ako pomerne dobré, no stále v priebehu tradične komplikovaného obdobia počas zimy v poslednom štvrťroku za zraniteľné,“uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti SLOVNAFT, a.s., Oszkár Világi.

Za prvých deväť mesiacov roka spracoval Slovnaft v bratislavskej rafinérii 4,44 milióna ton ropy, čo bolo o 12 percent viac ako v rovnakom období vlaňajška. Výroba automobilových benzínov za prvé tri štvrťroky medziročne stúpla o 5 percent na 1,09 milióna ton. Produkcia motorovej nafty medziročne vzrástla o 12 percent na 2,3 milióna ton. Nárast vykázala aj produkcia petrochemických výrobkov, a to o 12 percent na 243 tisíc ton.

Objem investícií za tri štvrťroky 2013 dosiahol 44 miliónov eur. Slovnaft v tomto období začal s výstavbou novej jednotky na výrobu polyetylénu. „Novú linku na výrobu polyetylénu v sume 300 miliónov EUR považujeme za mimoriadne dôležitý projekt v živote Slovnaftu. Očakávame, že náš investičný program, ktorý v najbližšom období okrem novej linky na výrobu polyetylénu zahŕňa aj viacero projektov v oblasti spracovania ropy, následne prispeje k zachovaniu dlhodobej konkurencieschopnosti a pozitívnym výsledkom Skupiny SLOVNAFT,“ dodalpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti SLOVNAFT, a.s., Oszkár Világi.

Ku koncu septembra spoločnosť prevádzkovala 212 čerpacích staníc.