Štefan Svitko – na 35. ročníku Rely Dakar so štartovacím číslom 6 vo farbách Slovnaftu

Najúspešnejší slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko je po príprave v Tunise pripravený zabojovať o popredné priečky na extrémnych motoristických pretekoch sveta Rely Dakar 2013. Pod hlavičkou SLOVNAFT-Oraving teamu bude opäť reprezentovať Slovensko.

Trojnásobný majster Európy a viacnásobný majster Slovenska v enduro a cross country sa prestížnej rely zúčastní už po štvrtý raz. Do dejiska pretekov odlieta spolu so svojím tímom hneď po vianočných sviatkoch. K odhodlaniu dosiahnuť dobré umiestnenie prispela aj príprava v púštnych podmienkach v Tunisku, odkiaľ sa vrátil len pred dvoma dňami.

„V Tunisku som mal možnosť trénovať na piesočných dunách, čo mi tesne pred pretekmi pomohlo opäť sa zžiť s terénom, aký nás čaká aj v Južnej Amerike,“ povedal Štefan Svitko. „So spoľahlivým a overeným tímom, mechanikom Františkom Hostinským a  trénerom  Ivanom Malárikom, sme sa poctivo pripravovali počas celého roka. Poznáme už aj prostredie pretekov, tak verím, že nás nič nezaskočí,“ doplnil slovenský pretekár.

Organizátori 35. ročníka púštneho dobrodružstva zvolili tento raz trasu, ktorá sa začína štartom v peruánskom hlavnom meste Lima na pobreží Tichého oceánu,  pokračuje v Argentíne cez Andy zo západu na východ a späť, s cieľom v hlavnom meste Čile - Santiagu de Čile. V pätnástich etapách odjazdia motocykloví jazdci spolu 8423 kilometrov. Jubilejný 35. ročník Rely Dakar  sa začína 5. januára 2013 a končí sa 20. januára 2013.

V predošlom ročníku Dakaru utrpel Štefan Svitko nepríjemné zranenie ramena, no napriek tomu sa mu podarilo dojazdiť všetky etapy a obsadiť fantastické 5. miesto. Krátko po návrate na Slovensko absolvoval chirurgický zákrok a rehabilitácie. „Dnes je Štefan pripravený a vo výbornej kondičke. Okrem fyzického tréningu jeho príprava spočívala aj v  jazdách na štvortaktnom motocykli, ktorý má motor identický s motorkami požadovanými na Rely Dakar,“ uviedol jeho kondičný tréner Ivan Malárik.

„Dakar 2013 bude Štefan Svitko jazdiť vo farbách Slovnaftu a verím, že naša podpora nielen v prípade tejto rely  ale aj počas celej sezóny 2012 mu pomôže dosiahnuť vynikajúce výsledky. Svitko bude stredobodom pozornosti a očakávaní všetkých slovenských fanúšikov púštnych pretekov,“ uviedol Anton Molnár, riaditeľ Podnikovej komunikácie SLOVNAFT, a.s.

Práve pre priaznivcov Štefana Svitka pripravil Slovnaft na jeho fanúšikovskej stránke www.facebook.com/StefanSvitkoFanklub tipovaciu súťaž o jeho umiestnenie v každej aktuálnej etape o  darčekové predmety od Slovnaftu. Hlavnou výhrou bude darčeková palivová BLUE karta v hodnote 50 eur.

Jubilejný 35. ročník Rely Dakar bude pre Štefana Svitka už jeho štvrtou skúsenosťou s touto svetovou súťažou.. Ako prvý reprezentant Slovenska dokončil Rely Dakar 2010 hneď pri svojej premiére, pričom obsadil vynikajúce 13. miesto a získal prestížne ocenenie „Najlepší nováčik Rely Dakar 2010“. Aj počas 33. ročníka opäť zabojoval  ale pre technické problémy motocykla ukončil súťaž už po 8. etape. V minulom 34. ročníku však exceloval a dosiahol historický úspech, keď v kategórii motocyklov skončil na fantastickom 5. mieste.

Štefan Svitko vo svojich motocykloch a servisných vozidlách používa a testuje oleje a špeciálne mazivá produktového radu MOL Dynamic - motorový olej  MOL Dynamic Moto 4T, spreje na čistenie a mazanie reťazí Chain O-X, ktoré sú svojimi parametrami určené aj do extrémnych podmienok. Aj vďaka týmto produktom bol motor jeho stroja na poslednej rely vo vynikajúcej kondícii. Štefan Svitko bol aj vďaka príkladnej technickej údržbe a kvalitným olejom jediným jazdcom zo špičky Dakaru, ktorý nemusel počas celých pretekov vymieňať motor, a nedostal tak 15 minútovú penalizáciu. To mu tiež pomohlo zaradiť sa medzi päť najlepších dakarských jazdcov.