Slovnaft chce poskytovať mobilitu bez ohľadu na to, aká energia ju poháňa

Najväčšia na Slovensku. Taký prívlastok má výstava elektromobilov, ktorá počas posledného júnového víkendu predstavuje v bratislavskom obchodnom centre Bory Mall desiatky elektromobilov, hybridov, elektrických motocyklov a kolobežiek dostupných na Slovensku. Špecializovaná výstava dáva priestor najnovším elektrifikovaným vozidlám, súvisiacim technológiám a odborným prednáškam. Na elitnom podujatí Salón Elektromobilov 2021 má svoje zastúpenie aj Slovnaft, člen Skupiny MOL.

Nabíjačky aj batérie

V panelovej diskusii E-mobilita v SR 2021 pri téme nabíjačiek elektromobilov reprezentoval Slovnaft manažér Vývoja a rozvoja produktov spoločnosti Slovnaft Miroslav Mrzula. Zdôraznil, že Skupina MOL vo svojej stratégii počíta s podporou mobility v našom regióne bez ohľadu na to, aká energia ju poháňa. Stratégia sa zároveň výrazne zameriava na udržateľnosť: e-mobilita je teda oblasťou, v ktorej sa Skupina MOL a Slovnaft angažujú cez vlastnú službu MOL Plugee. Skupina MOL v súčasnosti prevádzkuje 104 nabíjačiek MOL Plugee v šiestich krajinách regiónu. Skupina je tiež súčasťou projektu NEXT-E, ktoré združuje šesť medzinárodných firiem a vo viacerých krajinách buduje sieť rýchlych a ultra rýchlych nabíjacích staníc. Slovnaft zatiaľ prispel k NEXT-E infraštruktúre pre e-mobilitu trinástimi nabíjačkami na území Slovenska. Nezostáva však len pri nabíjaní e-mobilov, ale spolu so Skupinou MOL podporuje spoločnosť InoBat, ktorá chystá revolúciu v batériových článkov a stavia vo Voderadoch pri Trnave top výskumné centrum.

Elektromobilmi sa to nekončí

Záväzok znižovať uhlíkovú stopu však Slovnaft nezužuje len na elektromobily a nabíjaciu infraštruktúru. Jedným z úspešných ekologických riešení je značkový LPG ECO+ Autoplyn, ktorý Slovnaft vyrába a už celé roky predáva vo výbornej kvalite v najväčšej sieti 112 čerpacích staníc. Je to v súčasnosti najdostupnejšie alternatívne palivo a vďaka možnosti tankovať po celom Slovensku ho využívajú denne desaťtisíce automobilov. Slovnaft je tiež aktívny v projektoch využívania vodíka a zapojil sa do IPCEI vodíkovej výzvy, ktorá vyberie projekty spoločného európskeho záujmu. Pripravuje sa projekt na výrobu zeleného vodíka a výstavba multimodálnej vodíkovej čerpacej stanice v Bratislave, ktorá by mala slúžiť pre lodnú, železničnú, ale aj cestnú dopravu. Slovnaft tiež pracuje na nových riešeniach výroby alternatívnych palív, zadefinovaných v aktualizovanej Stratégii 2030 +.  Popri tom vylepšuje klasické palivá tak, aby čo najmenej zaťažovali životné prostredie.

Slovnaft cielene vyhľadáva nové riešenia

V Slovnafte už dva roky funguje ESG (Environmental – Social – Governance) pracovná skupina, ktorá rozoberá technologické možnosti spoločnosti, ale aj projekty na zmierňovanie dopadu činnosti rafinérie na okolie. ESG zastrešuje aj projekty spoločenskej zodpovednosti, ako sú grantový program Dobrý sused a Zelené oázy, a tiež prvú bratislavskú službu zdieľaných bicyklov Slovnaft BAjk. Aj táto služba potvrdzuje, že Slovnaft chce podporovať všetky druhy ekologickej mobility.