• GROWWW je ročný platený program pre absolventov vysokých škôl a univerzít s praxou maximálne jeden rok od ukončenia štúdia, ktorí chcú naštartovať svoju kariéru v poprednej medzinárodnej spoločnosti
  • Slovnaft tento rok hľadá 21 mladých ľudí na pozície v oblasti chémie, elektrotechniky, strojárstva, logistiky, financií, predaja, obchodu, podpory biznisu a informačných technológií
  • Prihlasovanie do programu GROWWW je otvorené do 28. apríla 2019 na stránke www.slovnaft.sk/growww

Bratislava, 6. marec 2019 – Spoločnosť Slovnaft opäť otvára svoje brány absolventom vysokých škôl a univerzít prostredníctvom medzinárodne oceňovaného programu GROWWW. V 13. ročníku programu ponúka
21 pracovných pozícií s nástupným platom 1 100 eur a širokou ponukou odmien a benefitov. Cieľom programu je pripraviť nové generácie odborníkov, ktorí budú mať príležitosť učiť sa v jednom z najkomplexnejších priemyselných odvetví. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na stránke www.slovnaft.sk/growww do 28. apríla 2019.

Program GROWWW ponúka absolventom vysokých škôl a univerzít jedinečnú príležitosť, ako naštartovať kariéru ihneď po ukončení štúdia v spoločnosti Slovnaft, alebo v niektorej z ďalších spoločností patriacich do materskej Skupiny MOL.

Vybraní kandidáti získajú počas roka v programe GROWWW komplexný prehľad o činnostiach spoločnosti Slovnaft, ako aj materskej Skupiny MOL vo všetkých ich podnikateľských a funkčných oblastiach. S prvými pracovnými úlohami im pomôže školiteľ, na ktorého sa budú môcť kedykoľvek obrátiť a po úspešnom ukončení programu získajú trvalé pracovné miesto s atraktívnym platom a pestrou ponukou odmien a benefitov.

Spoločnosť Slovnaft tento rok hľadá 21 mladých ľudí na pracovné pozície v oblasti chémie, elektrotechniky, strojárstva, logistiky, financií, predaja, obchodu, podpory biznisu a informačných technológií. Záujemcovia s maximálne ročnou praxou od ukončenia vysokoškolského štúdia sa môžu uchádzať tiež o pozície dostupné v centrále Skupiny MOL v Budapešti, ako aj v ďalších spoločnostiach Skupiny MOL pôsobiacich v Rakúsku, Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Taliansku, Nórsku, Poľsku, Rumunsku a v Slovinsku.

„Od spustenia programu GROWWW v roku 2007 dostávame každoročne niekoľko stoviek prihlášok  a  zamestnali sme  viac ako 350 mladých ľudí. Z nich takmer 80 % v Skupine SLOVNAFT našlo svoje uplatnenie a dodnes u nás pracujú na rôznych pozíciách, z mnohých sa stali úspešní manažéri. Pre mňa osobne je to ďalším dôkazom, že Slovnaft je jedným z najatraktívnejších zamestnávateľov v regióne, ktorý dokáže osloviť a ponúknuť vhodné príležitosti aj pre mladú generáciu,“  uviedla Alžbeta Grácová, riaditeľka Ľudských zdrojov Slovnaftu.

Viac informácií o programe GROWWW a hľadaných pracovných pozíciách nájdete na stránke www.slovnaft.sk/growww

• čistá CCS EBITDA dosiahla 2,69 mld. USD a oproti predchádzajúcemu roku vzrástla o 10 %
  • podiel divízie Upstream na zisku vzrástol medziročne o 49 % a podiel Služieb zákazníkom stúpol o 18 %
  • čistý zisk opäť dosiahol úroveň 1,1 mld. USD, čo zodpovedá výsledku z predchádzajúceho roka

Budapešť, 22. februára 2019 – Skupina MOL dnes oznámila svoje finančné výsledky za rok 2018. Vďaka významne vyššiemu príspevku divízií Upstream a Služby zákazníkom a silnej vnútornej výkonnosti Downstreamu, ktorá čiastočne eliminovala slabšie marže, vzrástla EBITDA Skupiny MOL o 10 % a pohodlne prekonala upravený cieľ na rok 2018.

Čistá CCS EBITDA vzrástla v štvrtom štvrťroku medziročne o 16 % a prispela k celkovej EBITDA za rok 2018 vo výške 2,69 mld. USD. V porovnaní s rokom 2017 ide o 10 % nárast a výrazné prekročenie stanoveného cieľa. Skupina MOL pokračovala v tvorbe hotovosti (free cash flow) na úrovni 1,4 mld. USD, pričom príspevok divízie Upstream dosiahol takmer 70 %.

EBITDA divízie Upstream na úrovni 1,269 mld. USD bola v roku 2018 najväčším prispievateľom k ziskovosti Skupiny MOL. K nárastu o 49 % prispeli vyššie ceny ropy a zemného plynu a ťažba uhľovodíkov s vysokou maržou z oblasti Catcher v Spojenom kráľovstve. Ťažba na ložisku Catcher sa stabilizovala a celková denná ťažba z portfólia Upstreamu dosiahla v štvrtom štvrťroku priemerne 115 tisíc barelov ropného ekvivalentu. Priemerná ťažba za rok 2018 tak bola 111 tisíc barelov denne.

Čistá CCS EBITDA Downstreamu dosiahla 995 miliónov USD. Pokles o 16 % je spôsobený predovšetkým nižším spracovaním ropy a výrazne nižšími petrochemickými maržami. Silnejšia vnútorná výkonnosť – úspešné zvýšenie efektívnosti v hodnote 110 mil. USD v rámci programu DS2020 –  spolu s vyššou výrobou mohli len čiastočne kompenzovať slabšie marže.

EBITDA Služieb zákazníkom pokračovala v dvojcifernom raste na nové rekordné maximá. V roku 2018 EBITDA dosiahla 423 miliónov USD, čo je nárast o 18 % oproti predchádzajúcemu roku vďaka dynamickej expanzii nepalivovej marže a priaznivým trendom na trhu s palivami. Marža nepalivového tovaru rástla za posledné štyri roky v priemere o 15 % ročne.

Segment prepravy zemného plynu (Gas Midstream) dosiahol v roku 2018 EBITDA na úrovni 189 miliónov USD, čo je  o 15 % menej ako pred rokom v dôsledku zmien taríf a rastúcich nákladov na energie.

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Skupiny MOL Zsolt Hernádi k výsledkom uviedol: "Rok 2018 bol ďalším silným rokom s najvyššou EBITDA za uplynulých 7 rokov. Bol to tiež rok pokračujúcej transformácie, vrátane prijatia finálneho rozhodnutia o investíciách do projektu Polyol. Upstream vygeneroval hotovosť vo výške takmer 1 mld. USD a zvýšil ťažbu, Downstream dosiahol vysokú ziskovosť napriek slabším rafinérskym a petrochemickým maržiam a zaznamenal ďalšie výrazné zvýšenie efektívnosti, kým Služby zákazníkom si udržali dvojciferný rast EBITDA a spustili niekoľko nových inovatívnych služieb. Naše základy sú odolné. Podporuje ich silná tvorba voľných peňažných tokov, ktorá trvá už niekoľko rokov, robustný integrovaný podnikateľský model, ako aj talentovaná a špecializovaná pracovná sila, a tak je náš výhľad do roku 2019 optimistický. Očakávame, že EBIDTA bude tento rok približne 2,3 mld. USD, pričom predpokladáme konzervatívnejšie parametre prostredia, v ktorom pôsobí Downstream a ceny ropy približne 60 USD / bbl ropy Brent. Poskytne nám to dostatok peňažných tokov aj na pokrytie rastúcich investícií do našich hlavných transformačných projektov."

• talentovaní mladí ľudia môžu aj tento rok získať grant v oblasti umenia, vedy a športu
  • Slovnaft a Stredoeurópska nadácia prerozdelia v 12. ročníku 66 000 eur
  • v rámci programu bolo za 11 rokov podporených už 350 mladých talentov sumou takmer 720 tisíc eur

BRATISLAVA, 5. februára 2019 – Talentované deti a mladí ľudia sa môžu do 25. februára 2019 už po dvanásty raz prihlásiť do grantového programu Talenty Novej Európy. Slovnaft a Stredoeurópska nadácia prerozdelia aj v tomto ročníku 66-tisíc eur medzi nadané talenty.

Grantový program Talenty Novej Európy je určený pre všetkých od 8 – 25 rokov, ktorí vynikajú svojím talentom a chcú aj naďalej napredovať v oblasti umenia, vedy alebo športu. Finančnú podporu môžu využiť na zakúpenie hudobného nástroja, športového výstroja alebo vedeckého vybavenia, či na účasť na súťažiach, workshopoch a kurzoch, kde prezentujú nielen seba, ale aj Slovensko. Mnohé z nich sa totiž konajú v zahraničí a pre mnohé rodiny s nadanými deťmi je účasť na týchto podujatiach finančne náročná. Aj z tohto dôvodu vidia Slovnaft a Stredoeurópska nadácia veľký význam v podpore talentov, ktoré už teraz dosahujú vynikajúce výsledky.

V 11. ročníku Talentov Novej Európy bol podporený aj 24-ročný Dominik Bari, ktorého Americká filmová akadémia posunula s jeho dokumentom Oymyakon medzi top 80 najlepších dokumentov na svete, a kvalifikoval sa tak na Oscara. Týždeň strávil na najchladnejšom obývanom mieste našej planéty, kde namerali najnižšiu teplotu -71,2°C.

„Pre nás je veľmi inšpirujúce sledovať, čo všetko sú títo mladí ľudia schopní zvládnuť pri napĺňaní svojich vízií. To, že sa im darí, nám dáva motiváciu pokračovať v programe naďalej,“ uviedla Szilvia Czuczor, výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie.

Podporený bol aj 16-ročný Ondrej Vrábel, ktorý vyvinul aplikácie pre deti so špeciálnymi potrebami a tieto počítačové Pinf hry prezentoval na medzinárodnom fóre v Singapure. V súčasnosti je dostupných už 23 hier v 13 jazykoch a na Slovensku ich používajú približne v 1500 domácnostiach.

„Naším dlhodobým zámerom je podporovať tých, ktorí majú šancu uspieť aj v medzinárodnej konkurencii. Vieme, aké je to náročné, keďže patríme medzi top exportérov na Slovensku. Veríme, že cez granty prispievame nielen k rozvoju výnimočných talentov, ale aj k vytváraniu pozitívneho imidžu našej krajiny,“ povedal Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie spoločnosti Slovnaft.

Celkovo bolo v rámci grantovému programu Talenty Novej Európy podporených už 350 mladých talentov, medzi ktorých sa prerozdelilo takmer 720 000 eur. V minulom ročníku bolo zo 185 prihlásených podporených 54 detí a mladých ľudí, z toho 30 v športe a zvyšných 24 v oblasti vedy a umenia.

Viac informácií k programu Talenty Novej Európy nájdete na www.tne.sk

• Akceptačná sieť palivových MOL Group kariet sa rozširuje o približne 4 000 čerpacích staníc v piatich západoeurópskych štátoch
  • Od februára 2019 môžu majitelia palivových MOL Group kariet, vrátane ich slovenských držiteľov, využívať ich akceptáciu v sieti čerpacích staníc Total vo Francúzsku, Belgicku, Luxembursku, Holandsku a Nemecku
  • Poskytovanie pohodlných a kvalitných služieb B2B zákazníkom je v súlade so Stratégiou Skupiny MOL 2030 a jej zámerom stať sa prvou voľbou pre zákazníka

Budapešť, 12. februára 2019 – MOL a Total podpísali dohodu, ktorá ich zákazníkom zjednoduší cesty naprieč Európou. MOL Group karty budú akceptované v sieti čerpacích staníc Total vo Francúzsku, Belgicku, Luxembursku, Holandsku a Nemecku a naopak, palivové karty Total budú akceptované v sieti čerpacích staníc MOL a Slovnaft v Maďarsku, na Slovensku, v Rumunsku a Slovinsku.

V prvom kroku sú od februára 2019 akceptované palivové karty Total v sieti MOL v Maďarsku a Rumunsku. Majitelia MOL Group kariet, vrátane ich slovenských držiteľov, zase môžu profitovať z ich akceptácie v sieti Total vo Francúzsku, Belgicku, Luxembursku, Holandsku a Nemecku. Akceptácia kariet Total v sieti MOL Slovinsko a v sieti Slovnaft na Slovensku sa začne v najbližších mesiacoch.

Vďaka spolupráci MOL a Total sú MOL Group karty akceptované na takmer 7 000 čerpacích staniciach v Európe a akceptácia palivových kariet Total sa rozšírila na viac ako 17 000 predajných miest.

"Príležitosť využívať naše palivové karty v západnej Európe je významným medzníkom. Prispeje to ďalšiemu rozvoju nášho podnikania, a zároveň pomôže napĺňať jeden z kľúčových cieľov Stratégie 2030 – stať sa prvou voľbou pre zákazníkov," povedal Zsolt Pethő, viceprezident Skupiny MOL pre Obchod a optimalizáciu (C&O).

"Dohoda posilňuje našu pozíciu vo východnej Európe a dokonale dopĺňa našu doterajšiu ponuku akceptačných miest. Predstavuje ďalší krok k upevneniu silnej pozície našich palivových kariet v Európe. Navyše je v súlade s kľúčovým cieľom spoločnosti Total – umožňovať zákazníkom voľbu v oblasti energií a byť partnerom ich mobility," uviedol Benoît Luc, viceprezident pre Marketing a služby spoločnosti Total v Európe.

Na najextrémnejších motocyklových pretekoch planéty štartoval Štefan Svitko vo farbách Slovnaftu zatiaľ desaťkrát. Fascinujúca rely mu priniesla úžasné zážitky, akým bolo celkové 2. miesto v roku 2016, aj trpké sklamania, akými boli zranenia a najnovšie pokazený motocykel.

Na tomto ročníku Dakaru sa jazdcovi Slovnaft Rally Teamu darilo. Priebežne si vylepšoval pozíciu, v celkovom hodnotení stúpal na vyššie priečky a v rámci TOP 10 mu už patrilo 7. miesto. V ôsmej etape však musel pre technické problémy odstúpiť. Zlyhala mu motorka. Zhodou okolností rovnaká nepríjemnosť postihla v tej istej etape aj vedúceho jazdca Dakaru, Američana Rickyho Brabca. Ten musel pre technické problémy s motorkou odstúpiť z priebežného prvého miesta.

Poruchu preskúma KTM

S identifikáciou poruchy na novej dakarskej motorke sa Svitko obráti priamo na KTM. „Údajne tam mohol byť problém s elektrinou. Mohla tam byť vraj voda, ktorá ju mohla znefunkčniť, lenže podľa nášho názoru tam žiadna nebola. Viac sa azda dozvieme neskôr. Motorku odvezieme do KTM, aby zistili, prečo sa mi pokazila počas 8. etapy,“ povedal Svitko po návrate z Peru.

Ako vznikla fáma o páde

Svitko sa vyjadril aj k správe o jeho ťažkom páde a zranení hlavy, ktorú rozšíril oficiálny web Dakaru. Keď sa mu asi na 140. kilometri 8. etapy pokazila motorka a nebolo ju možné opraviť vlastnými silami, zavolal si na pomoc vrtuľník. Na Dakare platí pravidlo, že jazdca vrtuľník dopraví preventívne do nemocnice. Keďže Števo nemal pri sebe súkromný telefón, nemohol nikoho z tímu informovať o tom, čo sa stalo. Preto vznikla fáma o ťažkom páde.

Dva týždne voľna

Štefana Svitka čaká teraz oddych a potom začne s prípravou na novú sezónu. „V marci ma čaká prvé podujatie slovenského šampionátu v cross country, ktoré sa uskutoční v Borskom Mikuláši. Pôjdem si zatrénovať do Talianska, kde mám obľúbené trate a naplánujem si ďalšiu prípravu na Dakar, kam sa, dúfam, o rok vrátim,“ uzavrel Štefan Svitko.

Svitko a jeho Slovnaft Rally Team už žijú nasledujúcim Dakarom